2022. november 30., szerda

Az ukrán nemzetiségi önkormányzatnak fogalma sincs, mióta vannak ukránok Magyarországon


Közérdekű adatigénylésben fordultam az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzathoz, amelyben afelől érdeklődtem, hogy hogy az ukrán nemzeti kisebbség eleget tesz-e a nemzetiségek jogairól szóló 2011 évi CLXXIX tv. 1. cikk 1. pontjában foglaltaknak, miszerint Magyarországon elismert nemzetiség minden olyan népcsoport, amely legalább egy évszázada honos az ország területén. 

Afelől érdeklődtem tehát, hogy honos-e az ukrán nemzetiség Magyarországon legalább egy évszázada, és ha igen, ez mivel bizonyítható? 

Miután a válaszadási határidőből kifutottunk és nem válaszolt az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultam, akik vizsgálatot indítottak. Ennek nyomán, ha megkésve is, de elküldte válaszát a célzott intézmény.

Válaszában az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat közölte, hogy a kért információk nincsenek a birtokában, azokkal az önkormányzat nem rendelkezik. 

Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat a wikipédia néhány szócikkét linkelte be hivatkozásként. 



Szerk megj.: nyilván nem felelnek meg az ukránok a nemzetiségi törvény azon követelményének, hogy legalább 100 éve Magyarország területén éljenek, az ukrán egy új identitás, Magyarország történelme során ruténeket azaz ruszinokat jegyzett a népszámlálásain, akik azonban jelenleg is az ukrántól különálló nemzetiségként vannak számontartva.

Kapcsolódó:

A magyarországi nemzetiségek története (wikipédia) 

Ukrán kisebbségi önkormányzatiság Magyarországon (real.mtak.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése