2020. augusztus 14., péntek

A polgármester szerint nem az utca dönti el a vásárosnaményi kórház ügyét, az utca viszont másképp gondolja. Újabb tüntetésen követelték a naményi kórház újranyitását a beregiek.

Igen erős mezőnnyel vonult fel ezúttal a parlamenti ellenzék összes pártja a Vásárosnaményba, a kórház elé meghirdetett immár második tüntetésen, amelyet ezúttal is dr. Sápi Mónika és a "Nem adjuk a kórházunkat" Facebook csoport szervezett, az előző tüntetésen tett ígéretükhöz híven. 

A kormánypárti színekben játszó vásárosnaményi polgármester ezúttal nem kívánt résztvenni a tüntetésen, a sajtóhoz eljuttatott közleményben fejezve ki, hogy szerinte szeptember 1-én újraindul a kórház, mert erre kormánypárti ígéretek vannak, és egyébként meg "szerencsére nem az utcán dőlnek el a dolgok". 

A beregi civilek mindezzel ellenkező álláspontra helyezkedtek. Szinte ugyanolyan létszámban voltak jelen, mint az előző tüntetésen, noha több felszólaló is kiemelte, hogy konkrét megfélemlítő hadjárat indult az előző tüntetésen lefényképezett résztvevők ellen, elsősorban munkahelyi fenyegetések formájában. 

Az előző tüntetéshez képest változás az ellenzéki politikai pártok és mozgalmak hozzáállásában volt tettenérhető. Szervezetten és összhangban vonult fel a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet más a politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum és a Demokratikus Koalíció nevű politikai tömörülések. 





Ugyan a felvezető szövegben sajnos ukránnak nevezte a kárpátaljai magyar kettős állampolgárokat és románnak a székely építőipari munkásokat a tüntetés moderátora, azonban kidolgozott retorikai teljesítményekből nem volt hiány. Dr. Sápi Mónika főszervező a tőle megszokott módon kiemelkedően szónokolt, ugyanakkor nem mehetünk el Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester vagy a baloldali nagyágyú, a még álmában is szocialista, inkább csak a külalakjáért, és kevésbé az eszmeiségéért értékelt Kunhalmi Ágnes felszólalása mellett sem, de a civilként felszólaló  Dudás Andrásné Katika is remekbeszabott beszéddel állt ki a kórház ügye mellett. 

 Dr. Sápi Mónika nem kímélte a naményi polgármester tutyimutyi hozzáállását, és a választókerületi országgyűlési képviselő, a szintén elbujdokolt Tilki Attila is kapott a megsemmisítő, néhol humorral tűzdelt civil kritikából. A főszervező szavaiból kivehető volt, hogy akár Budapesten is hajlandó utcai megmozdulást szervezni, ha továbbra sem változik meg a kórház helyzete. A naményi varroda helyzetének kedvezőtlen alakulását is felemlegette. Beszédét a júliusban elhunyt cserdi polgármester, Bogdán László szavaival fejezte be.


Márki Zay Péter kiemelte, hogy a naményi kórház nem csak a naményiak problémája, hanem egész Magyarországé. Egy szabad Magyarországért emelte fel a szavát és azért, hogy valahogy lépjünk már túl a kifogásokon, és igenis érdekeljen egymás problémája (mert attól leszünk egy nemzet, szerk. megj.). 

Dudás Andrásné Katika kihangsúlyozta, hogy szülőként és nagymamaként kíván felszólalni, felelőtlennek nevezve a döntéshozókat a kórházat illető döntéseikért.

Minden ellenzéki politikai tömörüléstől voltak felszólalók, és mindannyian megegyeztek abban, hogy a kórház körüli helyzetért a jelenlegi kormánypárt a felelős, és a helyzet azonnali orvoslásra szorul. A kormányellenes hangvételt Kunhalmi Ágnes fejezte ki legegyértelműbben, hitványnak nevezve úgy a politikát, mint azokat, akik vezetik ezt az országot. Kifejezte, hogy Isten említését szocialistaként nem díjazza, a polgárjogokat annál inkább. 


Megint volt "Orbán egy geci" feliratú póló, a sláger azonban ezúttal a Lukasenkó fehérorosz elnököt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ábrázoló, "Diktátorok" feliratú póló volt, ezt többen is viselték, köztük ifj. Földi István kocsordi jobbikos, a Székely Hadosztály Egyesület tagja is.



(szerk. megj.: vírusszkeptikusként visszatetszőnek találom, hogy az Újvilágrend által hirdetett áljárványhoz Európában konkrétan a leghelyesebben viszonyuló fehérorosz elnököt lediktátorozzák, inkább díjaznék egy a klasszikus NWO szolga ukrán Zelenszkijt, szerb Vucicot vagy román Klaus Iohannist lediktátorozó pólót, mivel a jogállamiság, az emberi jogok ellen az áljárvány ürügyén ezekben az országokban vannak a legdrasztikusabb intézkedések, el egészen az orvosi diktatúra nyílt hirdetéséig és internáló táborok létrehozásáig pl. Romániában). 


Összegezve, a naményi polgármester valószínűleg mellényúlt az utca erejét, gyakorlatilag a civil lakosság akaratát lefitymáló kijelentéseivel, a vásárosnaményi kórházért vívott csata második menetét is fölényesen nyerte az egyre szervezettebb ellenzéki-civil koalíció. Mivel igen kicsi az esélye, hogy szeptember 1-én valóban érdemi változás történjen az ügyben a javulás irányába, elképzelhető, hogy harmadik, döntő menetnek nézünk elébe, hacsak a kormánypárt egy rendelettel be nem tiltja a köztéri véleménynyilvánítást (bevállalva, hogy akkor nem egy-kettő, hanem igen sok "O1g" feliratú és/vagy Orbán Viktort diktátorként ábrázoló póló fog megjelenni).

Kapcsolódó:

"Kovid" kórházként van nyilvántartva, azért van bezárva a vásárosnaményi kórház. Egy beteget sem látott az áljárvány alatt, több száz dühös civil tüntetett az újraindításért (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Tüntetés teljes videója (Facebook)

1 megjegyzés:

  1. A polgármester, ha nem a rá szavazók érdekeit képviseli:MONDJON LE!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés