2020. augusztus 9., vasárnap

Renate Weberhez fordultam panasszal a romániai lágermaszk viselését előíró rendelet ellen

 A romániai népügyvédjéhez, Renate Weberhez fordultam a román Egészségügyi Minisztérium és Belügyminisztérium közösen hozott (wtf?) 874/81/2020 sz. rendelete ellen panasszal élve. 

A rendelet egyrészt a New World Order lágermaszkok kötelező használatát írja elő zárt terekben, kereskedelmi egységekben és a munkahelyen, másrészt az ú.n. járványügyi hármas intézkedés alkalmazását (azaz testhőmérséklet mérése, betegség tüneteinek vizsgálata, és ennek függvényében további egészségügyi intézkedés), továbbá kötelező kézfertőtlenítést is előír, a koronaexoszóma áljárványra való hivatkozással.

Minden intézkedést támadok, arra való hivatkozással, hogy sértik a páciens (definíció szerint olyan beteg vagy egészséges személy, aki egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe) jogát arra, hogy visszautasítson vagy megszakítson bármely egészségügyi beavatkozást, amely irányában történik (46/2003 sz. törvény a páciens jogairól, 13. cikk). 

Megállapítom, hogy a lágermaszk, a hőmérő, a kézfertőtlenítő definíció szerint orvosi eszközök az 54/2009 sz. kormányhatározat az orvosi eszközök piacra való bevezetéséről, 2. cikk (1) pont a), b) értelmében.

Megállapítom, hogy egészségügyi beavatkozásnak számít, definíció szerint (46/2003 sz. törvény a páciens jogairól, 1. cikk d) pont) bármilyen vizsgálat, kezelés, vagy bármely más orvosi tevékenység, amelynek célja a megelőzés, diagnosztizálás, terápia és gyógyítás. 

Megállapítom, hogy a 874/81/2020 sz. rendelet több kötelező egészségügyi beavatkozást ír elő, különféle orvosi eszközök kötelező használatát, büntetés terhe alatt, megsértve ezáltal a páciensek, jelen esetben Románia teljes lakossága 46/2003 sz. törvény a páciens jogairól, 13. cikkben leszögezett jogát az egészségügyi beavatkozás visszautasításához vagy annak megszakításához. 

Megállapítom, hogy a román alkotmány 53. cikkének értelmében jogot csakis törvénnyel lehet korlátozni, csakis meghatározott ideig és csakis bizonyos esetekben (ilyen eset az egészségügyi védelem).

Az Egészségügyi Minisztérium Eugen Chiracu ügyvédnek nyújtott válaszlevele értelmében Romániában nem volt járvány hirdetve a koronaexoszóma esetében, mivel nem teljesültek annak törvényes feltételei, nem volt meg a minimális esetszám a hivatalos járványküszöb túllépéséhez, azaz járvány hirdetéséhez. 

Következik, hogy nem csak, hogy alkotmányellenesen jogot korlátoz, rendeletben és nem törvényben, a 874/81/2020 sz. rendelet, de még az erkölcsi alapja sincsen meg hozzá, ugyanis Romániában nincsen koronaexoszóma járvány. 

Ezek fényében kérem a Népügyvédjét, hogy vizsgálja meg a támadott rendelet alkotmányosságát, és forduljon az alkotmánybírósághoz a rendelet alkotmányellenességének kimondása érdekében. Kérem, hogy forduljon az ügyben illetékes bírósághoz, amennyiben úgy ítéli, hogy jelen kérvény megoldása annak hatáskörébe tartozik. 



Kapcsolódó:

Institutia Avocatului Poporului (avp.ro)

ORDIN nr. 874/81/2020 (legislatie.just.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése