2020. augusztus 15., szombat

Ruházatnak tartja az ügyészség a maszkot, nem orvosi eszköznek, az, hogy emberi jogot sért-e, szerintük nem tartozik a hatáskörükbe. Elutasították a rendőrségi határozat elleni panaszomat Karácsony Gergely maszkrendelete ügyében.

Elutasította a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a Budapesti Rendőrfőkapitányság feljelentést elutasító határozata elleni panaszomat Karácsony Gergely budapesti főpolgármester április végi kötelező maszkhordást kimondó rendelete ügyében. 

Karácsony Gergelyt kuruzslásért, tiltott emberkísérletért, egészségügyi önrendelkezési jog megsértéséért és hivatali visszaélésért jelentettem fel a maszkok kötelező hordását előíró rendelete alapján. 

A feljelentést a Budapesti Rendőrfőkapitányság azzal utasította el, hogy Karácsony Gergely ú.n. "magatartási szabályokat" állapított meg, ami "nyilvánvalóan" nem bűncselekmény, a kérdés emberi jogi vonatkozásait a rendőrség egyáltalán nem érintette.

A határozatuk elleni panaszomban kiemeltem, hogy bűntetőügyben nem érv az, hogy "nyilvánvaló", valamint, hogy a rendelettel igenis több alapvető emberi jogunk sérült, amiket az Európai Emberi Jogi Egyezmény is, és Magyarország Alaptörvénye is garantál. Megismételtem, hogy attól függően, hogy ruhadarabnak van-e jogilag tekintve a maszk, vagy orvosi eszköznek, a véleményhez való jogunkat, vagy az egészségügyi önrendelkezési jogunkat sérti.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség sem bocsátkozott nagyon tág érvelésbe, annyit mindenesetre megtudhattunk, hogy a szájat és orrot eltakaró maszkot ruhadarabnak és nem orvosi eszköznek értékeli jogilag. Eszerint nem áll fenn az egészségügyi önrendelkezési jogunk megsértése bűncselekményének, tiltott emberkísérletnek és kuruzslásnak a tényállása. 

Annak megállapítása, hogy ruhadarab kötelező viseletének előírása mennyiben sérti más alapvető jogainkat, nem tartozik sem a rendőrség, sem az ügyészség hatáskörébe, állapítja meg az ügyészi határozat.  




Kapcsolódó:

Ja, megvan. Egészségügyi önrendelkezési jog megsértése, Btk. 218 §. (1) b). Három év izokocka, ennyi a maszk meg a kötelező oltás büntetése. Panasszal éltem a Karácsony Gergely elleni feljelentésem elutasítása miatt. (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

1 megjegyzés:

  1. Kedves Csibi Barna! Messengeren és Facebookon is próbálom felvenni Önnel a kapcsolatot. Kérem, tegye lehetővé! Köszönettel: Békési-Póta Erika

    VálaszTörlés