2021. január 23., szombat

A zsögödiek, szentkirályiak és zsögödfürdőiek egységesen léptek fel a somlyói cé kategóriások Zsögödfürdőre telepítése ellen

Parázs hangulatú lakossági fórumon vitatták meg a csíkszeredai lakosok és Korodi Attila csíkszeredai polgármester valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tűzvészkárosult somlyói romák ügyét. Előzmény, hogy a Somlyó utca 33. alatti lakcímen, magánterületen, a tulajdonos akarata ellenére, önkényesen kialakított, több, mint 500 személy által lakott cigánytanya szinte teljesen a lángok martalékává vált, és a károsult romákat a csíkszeredai és megyei vezetés Zsögödfürdőre kívánta telepíteni a román állam által rendelkezésre bocsátott barakokban.

A vitában a két elöljáró a cigányok érdekeit képviselte, a városlakók pedig a saját, a szomszédság és a környezetük érdekeit. Ennek megfelelően az elöljárók a cigányok integrációjáról, iskolába járatásukról, ingyen élelmeztetésükről beszéltek, míg a lakosok egyértelműsítették, hogy ők, adófizető állampolgárként ingyen semmit nem kapnak a várostól, és őket senki sem tapsolja meg, ha a gyerekeik a törvényt betartva iskolába járnak.   

A két álláspont végül abba az irányba mozdult el, hogy a tűzkárosult cigányokat elvileg mégse fogják Zsögödfürdőre telepíteni, ebben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy a kérdéses terület, ahová Korodiék elképzelése szerint a cigányok kerültek volna, Csíkszentkirályhoz és nem Csíkszeredához tartozik közigazgatásilag. Úgy tűnik, az ottani polgármester sem díjazta a tömeges romabetelepítést az általa vezetett község területére. 

A rendezvényen szokásos maszkos, újvilágrend elleni tiltakozó táblás szerelésemben voltam jelen. 





Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése