2021. január 26., kedd

Áttörés! Két székelyvásárhelyi, csak románul feliratozott utcanévtábla diszkriminatív. A polgármester figyelmeztetést kapott.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács határozatban mondta ki, hogy a magyar etnikumúakra nézve hátrányosan megkülönböztető annak a két székelyvásárhelyi utcanévtáblának a felirata, amelyek csak román nyelven vannak feliratozva és amelyek miatt még tavaly év elején tettem panaszt a Tanácsnál. 



A panasz kivizsgálása során a román rendőrség is megfogalmazta primitív álláspontját, az újonnan választott, magyar polgármester is.

A Tanács végül megállapította, hogy a csak románul feliratozott utcanévtáblák hátrányosan különböztetik meg a magyarajkú lakosokat. Hivatkozik a román alkotmányra, az Európai Emberi Jogi Egyezményre, ennek 12. Kiegészítő Jegyzőkönyvére, a Faji Megkülönböztetés Tilalmáról Szóló Nemzetközi Egyezményre, a 137/2000 sz. kormányrendeletre valamint a helyi közigazgatási törvényre. 

Egyhangú döntésében a Tanács megállapítja, hogy a magyar nyelvű felirat az illető utcanévtáblákról hiányzik, és ez hátrányos megkülönböztetést jelent. A jogellenes állapotért felelős székelyvásárhelyi polgármestert figyelmeztetésben részesíti. 







Üröm az örömben, hogy a harmadik utcanévtábla esete, amelyen csak az "utca" szó szerepelt magyar nyelven, maga az utcanév csak románul volt, és ami szintén szerepelt a benyújtott panaszban, valahogy elsikkadt az eljárás során, a Tanács annak esetében nem határozott.

Kapcsolódó:

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere a diszkriminációsoknál bepanaszolt fél két, csak románul feliratozott utcanévtábla ügyében (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Mindeközben székely fronton - szembekacagtam a rendőrség álláspontját a székelyvásárhelyi utcanévtáblák ügyében (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése