2020. március 9., hétfő

Most pedig hozzányúlunk Vásárhelyhez - utcanévtábla kommandó!

A következő, Marosvásásrhelyen beazonosított utcanévtáblákat támadtam meg a Diszkriminációellenes Tanácsnál egy feljelentésben.



(képek forrása: Bajna)

A feljelentésre az adott okot, hogy a táblák vagy csak román nyelven vannak feliratozva, vagy csak az "utca" szavat tartalmazzák magyarul,  az utca nevét nem.

Feljelentésemben a román blogger, Dan Tanasa által a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi kétnyelvű utcanévtáblák elleni hadjárata során beszerzett és közzétett dokumentumokra hivatkozom, mint:

- Hargita Megye Prefektusi Hivatalának 13325/SL/2013.10.30 sz. felszólítása Csíkszereda Polgármesteri Hivatala felé, hogy az utcanévtáblákat először román, alatta pedig magyar nyelven feliratozzák, a törvények előírásainak megfelelően;


- Kovászna Megye Prefektusi Hivatalának felszólítása Sespsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felé, amely szintén  az  utcanévtáblák először román, alatta pedig magyar nyelvű feliratozását szorgalmazza




- Az 1495/96/2018-as iratcsomóban hozott 5433/05.09.2019 sz. végleges határozata a Bukaresti Bíróságnak, amely kimondja, hogy az utcanévtáblákat az olyan településeken, ahol a kisebbségi lakosság számaránya eléri vagy meghaladja a 20%-ot, fent románul, alatta pedig a kisebbségi nyelven feliratozzuk.





És itt a feljelentés teljes szövege:



Kapcsolódó:
Eldőlt a marosvásárhelyi magyar utcanévtáblák sorsa (origo.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése