2020. szeptember 19., szombat

Mindeközben székely fronton - szembekacagtam a rendőrség álláspontját a székelyvásárhelyi utcanévtáblák ügyében

Válaszoltam a román belügyminisztérium álláspontjára a székelyvásárhelyi, csak románul feliratozott utcanévtáblák ügyében az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál indított iratcsomóban.

Válaszomban megállapítom, hogy egyrészt nem ismerik a törvényt, mert a Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája, amit Románia is jóváhagyott, törvénnyel, tehát a nemzeti törvénytár része is, egyértelműen kimondja, hogy azokban a közigazgatási egységekben, amelyekben jelentős (tehát nem számszerűsíti, hogy mennyi) az etnikai kisebbség aránya, a hivatalok a hivatalos kommunikációban a kisebbségi nyelvet is kell használják. 

Következik, hogy jelenleg is létezik olyan törvényi előírás, amely az utcanévtáblák többnyelvű feliratozását szabályozza. 

De ha nem létezne is törvényes előírás a kétnyelvű feliratozásra, az egynyelvű, csak román feliratozás úgy is diszkriminatív volna. A helységnévtáblák többnyelvű feliratozásának törvényi szabályozása előtt a csak egynyelvű helységnévtáblák is hátrányosan megkülönböztetőek voltak, éppen ezért vált szükségessé a törvényi szabályozás.

Az az érv sem tartható, hogy nem sérül a közérdekű adatokhoz való hozzáférési jog, ha csak románul van feliratozva az utcanévtábla. Ahhoz, hogy egy magyar anyanyelvű hozzá tudjon férni az információhoz, ami jelen esetben az illető utca neve, vagy meg kell kérdezzen egy olyan személyt, aki mindkét nyelvet beszéli, vagy ő maga meg kell tanuljon egy plusz nyelvet. Ez pedig, ugyanannak a jognak az érvényesítéséért plusz energiával jár egy román anyanyelvűvel szemben, tehát fennáll az összehasonlítható esetekben megkülönböztető bánásmód esete. 

A rendőrség azon érve pedig, hogy Romániában, etnikumtól függetlenül, mindenki hivatalos nyelve a román, egyenesen nevetséges. Az alkotmány szerint a román állam, mint jogi személy hivatalos nyelve valóban a román, de a 6. cikk egyértelműen védelmébe veszi a nemzeti kisebbségek nyelvét is.  A magánszemélyek nyelvi identitása megvallás kérdése, amely a népszámlálások során kerül rögzítésre. 




Kapcsolódó:

A székelyvásárhelyi egynyelvű utcanévtáblák ügyében kezdődött diszkriminációellenes vizsgálatra a belügy is átiratot küldött - szerintük legyen mindenki kék (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése