2020. szeptember 26., szombat

Kúria előtt az a választási bizottsági határozat is, amely a veszélyhelyzetre és a kovid kamura, mint elemi csapásra vonatkozó kezdeményezésemet utasította el

 A Kúriához fordultam a Nemzeti Választási Bizottság azon határozata ügyében, amelyben elutasították a hitelesítését annak a népszavazásra benyújtott kérdésnek, amely így szólt: 

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy az Egészségügyi Világszervezet által 2020 március 11-én világjárványnak nyilvánított új koronavírus okozta járvány nem minősül a Magyarország Alaptörvénye 53. cikk (1) szerinti élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapásnak, ezért rá hivatkozva a Kormány nem hirdethet veszélyhelyzetet?” 

Felülvizsgálat iránti kérelmemben arra hivatkozok, hogy Magyarország Alaptörvénye 53. cikk leszögezi, hogy veszélyhelyzetet a kormány élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén hirdethet. Az alaptörvény szövegében nem szerepel a járvány, vagy járványveszély.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény az, amelyik a veszélyhelyzet kihirdetésének lehetőségét járvány esetére is megjelöli. 

Érvelésem szerint ugyanakkor, ha ezt nem az Alaptörvény, hanem egy más törvény szabályozza, amelyet az Országgyűlés hozott, tehát az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó. Ha arról van szó, akkor lehet róla népszavazást is kiírni, mert az nem az Alaptörvény, hanem csak a katasztrófavédelmi törvény módosítását vonná maga után. 








Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése