2020. szeptember 14., hétfő

Arra hivatkozva utasították el azt a népszavazási kezdeményezésemet, amelyik emberiesség elleni bűncselekménynek határozta volna meg a kötelező maszkhordatást, hogy az élethez és testi épséghez való jogot korlátozza

Elutasította a népszavazási kezdeményezésemet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kezdeményezésben szereplő, országos népszavazásra bocsátandó kérdés így hangzott: 

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek minősül az orrot és szájat eltakaró orvosi eszköz, arcmaszk használatától függővé tenni egyéni szabadságjogok, úgymint tömegközlekedési eszköz használata, javak vásárlása és szolgáltatások igénybevétele gyakorlását?”

A kérdés hitelesítését arra hivatkozva utasította el az NVB, hogy az Alaptörvény 8. cikk. (3) pontjában meghatározott tiltott tárgykörbe tartozik, konkrétan az Alaptörvény módosítására irányul. 

Az NVB ezt onnan vezette le, hogy a maszkviselést egyértelműen a jelenlegi járványügyi helyzethez kötötte, holott a kérdés egyáltalán nem említi a jelenlegi járványügyi helyzetet.

"Mivel jelenleg a tudományos konszenzus által elfogadott védelmi intézkedések, így a maszkviselésre kötelezés a zárt közösségi terekben más megfelelő eszközzel nem helyettesíthetőek, ezért a kérdésben megtartott eredményes népszavazás az Alaptörvényben biztosított élethez és testi egészséghez való jogok aránytalan korlátozására, ezzel együtt az Alaptörvény módosításának kötelezésére vezetne.” - áll az NVB indoklásában.

Az NVB továbbá megállapítja, hogy sérült az egyértelműség elve is, mivel az Európai Emberi Jogi Karta szabadságjogi definíciójában nincsenek benne a tömegközlekedési eszköz használata, javak és szolgáltatásokhoz való hozzáférés joga, így a kérdés tévesen azt a látszatot kelti, mintha ezek a jogok is szabadságjogok volnának. 

  

















Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése