2020. szeptember 16., szerda

A székelyvásárhelyi egynyelvű utcanévtáblák ügyében kezdődött diszkriminációellenes vizsgálatra a belügy is átiratot küldött - szerintük legyen mindenki kék

Átiratban szögezte le az álláspontját a román belügyminisztérium abban a diszkriminációellenes tanácsi vizsgálatban, amely két székelyvásárhelyi utcanévtábla kizárólag román feliratozása miatt indult a panaszom nyomán. 

A dühös hangnemben íródott dokumentum szerint a rendőrség nem tartja hátrányosan megkülönböztetőnek a csak románul feliratozott utcanévtáblákat. Szerintük elképzelhetetlen, hogy Romániában valakit a román nyelv diszkrimináljon, mert mindenki hivatalos nyelve a román. Hangsúlyozzák azt is, hogy mindenkinek tudnia kell románul. 

Hangsúlyozzák, hogy éppen ezért a kizárólagos román nyelvhasználat a hatóságok részéről, Romániában, nem diszkriminatív, és különben jogszabály sincs, ami az utcanévtáblák kétnyelvű feliratozását előírná, állítják. 

A Legfelsőbb Semmítőszék egyik döntését is idézik, amelyben szintén megállapításra kerül egy ilyen kötelezettség, hogy minden román állampolgárnak tudnia kell román nyelven. 





Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése