2021. január 28., csütörtök

A nemzet Cilije erélyesen oktatott ki, hogy ők márpedig nem követik a lélegeztetőgépek történetét, mindezt akkor, mikor kiderült, minél kevesebb a lélegeztetett, annál kevesebb a halott

Legújabb levélváltásunkban a lélegeztetőgépek problémáját érintettük Müller Cecília országos tisztifőorvossal. Közérdekű adatigénylésemben ezúttal az iránt érdeklődtem, hogy az "új koronavírussal" diagnosztizált személyek közül hányan kerültek az elmúlt év során lélegeztetőgépre, és ezekből hányan haláloztak el.

Válaszában Müller Cecília emelt hangon közölte (amit a vastagított betűtípus érzékeltet), hogy a lélegeztetőgépekre, lélegeztetett betegekre vonatkozóan a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem gyűjt adatokat, valamint hogy ilyen adat gyűjtésére nem is kötelezhető az intézmény. Majd az Alkotmánybíróságra hivatkozott, amelynek egyik döntése értelmében nem lehet intézményt adatgyűjtésre kötelezni, és ezért elutasítja az adatközlést. 




A kérdés azután vált különösen aktuálissá, miután tavalyi statisztikai adatokból az derül ki, hogy "minél kevesebben intubáltak, annál kevesebben haltak meg", azaz megfordítva, minél többet küldtek lélegeztetőgépre az "új koronavírussal" diagnosztizált páciensek közül, annál nagyobb volt a halálozás. A kérdés nagyon komoly, tömeges halállal végződő orvosi műhiba bűncselekményének gyanúját vetheti fel. 

Kapcsolódó:

Közérdekű adatigénylés mozgalom - Kérdezzük meg Müller Cecíliát! (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Lovas András: Nem mindig a tubuson keresztüli gépi lélegeztetés a cél (blog.atlatszo.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése