2024. július 16., kedd

Lemhény polgármestere nem érti az idők szavát - Jénáki Csongor szerint a településnek nem kell a rovástábla, mert ott csak magyarok laknak

Határidőben válaszolt Lemhény polgármestere, a fideszes, izé, eremdéeszes Jénáki Csongor arra a közérdekű bejelentésemre, amelyben rovásírással is feliratozott helységnévtáblákat kértem a település ki és bejárataihoz, mert a legutóbbi népszámlálás alkalmával Lemhényben 759 székely vallotta meg identitását, ez pedig a település lakosságának egészen elképesztő 44,50%-a.



Jénáki Csongor kizárólag román nyelven válaszolt a közérdekű bejelentésemre, és a tudomásomra hozta, hogy a 2021-es, 2022-ben lebonyolított népszámlálás hivatalos adatai szerint a településen 32 román, 1585 magyar, 22 cigány és 69 ismeretlen nemzetiségű személy lakik. 

Ez alapján, közölte az RMDSZ-es polgármester, nem aktuális a rovásírásos helységnévtáblák kihelyezése.

Szerk. megj.: Közérdekű bejelentésemet a Székely Köztársaság Kormányának elnökeként tettem, a polgármester pedig egyáltalán nem érzékeli, úgy tűnik, hogy a településén megváltozott volna valami, nem ismeri a hivatalos népszámlálási eredményeket (jó, azokat külön ki kellett harcolni amúgy) és az sem vet túl jó fényt rá, hogy még csak fel sem merül benne a lehetőség, hogy a rovástáblák nem csak a székelyeknek, de a magyaroknak se ártanának. Az pedig, hogy csak románul válaszolt, akár törvénysértő is lehet.  

Kapcsolódó:

Megvannak a megyékre és településekre lebontott adatok a székelyek és csángók számára vonatkozóan Romániában (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

A székely kormány Lemhény polgármesterét is megkereste, hogy rovásírásos felirat kerüljön ki a település be- és kijárataihoz (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése