2024. július 19., péntek

Szentegyháza 48,60%-al a legszékelyebb város a világon - megkértük a polgármestert, hogy rovással is feliratozzák a helységnévtáblákat


Közérdekű bejelentésben fordult a Székely Köztársaság Kormánya Szentegyháza Önkormányzatához, a polgármesternek címzett beadványban rovásírásos feliratokat kérünk a szentegyházi helységnévtáblákra. 

A helységnévtáblák rovásírásos feliratozásának az a jogi alapja, hogy egészen szenzációs, 48,60%-os arányban vallotta magát székelynek a hegyi város lakossága, ezzel pedig messze meghaladták a törvény szabta 20%-os lakossági küszöböt, amely fölött már kötelező az illető kisebbség nyelvén (és írásmódjával) is feliratozni a helységnévtáblákat. 




A kérelemre annak az akciósorozatnak a keretében került sor, amelyet a Budapesti Székely Nemzetgyűlés fogadott el idén 2024 jún. 4-én a budapesti Hősök terén. 

Kapcsolódó:

Megvannak a megyékre és településekre lebontott adatok a székelyek és csángók számára vonatkozóan Romániában (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Trianon kereszt, köztársasági elnökválasztás, Székelyföld nem Románia! - ilyen volt a Székely Nemzetgyűlés a Hősök terén (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése