2024. július 6., szombat

Nem számít egészségügyi beavatkozásnak a kötelező szűrővizsgálat, ezért elutasítják a feljelentést

Nem kotolt rajta túl sokat, máris elutasította a Készenléti Rendőrség, Nemzeti Nyomozó Iroda, Nyomozó Főosztály, Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály a kötelező szűrővizsgálatok ügyében, emberiesség elleni bcs. vádjában tett feljelentésemet. 







Elutasító határozatukban az szerepel érvként, hogy a kötelező szűrővizsgálatok nem minősülnek egészségügyi beavatkozásnak, ezért nem sérül általuk az Oviedói egyezmény, ugyanakkor, mivel csak január 1-től lép érvénybe az erre vonatkozó törvény, a jelenben nem lehet felmérni, hogy egy, a jövőben életbe lépő törvény milyen jogsérelmeket valósít majd meg. 

Komolyan, ezt írták. 

Az egészségügyi tv. nem határozza meg az "egészségügyi beavatkozás" fogalmát, csak a "beavatkozás" fogalmát határozza meg a 3. cikk l) pontban, éspedig:

"l) beavatkozás: azon megelőző, diagnosztikus, terápiás, rehabilitációs vagy más célú fizikai, kémiai, biológiai vagy pszichikai eljárás, amely a beteg szervezetében változást idéz vagy idézhet elő, továbbá a holttesten végzett vizsgálatokkal, valamint szövetek, szervek eltávolításával összefüggő eljárás;"

Eszerint bármely fizikai, biológiai vagy pszihikai eljárás, amely a szervezetben változást idéz vagy idézhet elő, egészségügyi beavatkozásnak minősül. Tehát azt kell megvizsgálnunk, hogy a kötelezővé vált szűrővizsgálatok idéznek-e elő avagy idézhetnek-e elő bármilyen változást a szervezetben. Megállapítható, hogy egy sima érintés, a test egy ujjal történő enyhe megnyomása is azonnal fizikai változást idéz elő az emberi testen, a bőr kicsit bemélyed, aztán visszaáll eredeti állapotába. Ebben az értelemben bármilyen eljárás, ami érintéssel jár, máris beavatkozásnak minősül.  

Valamint megjegyzendő, hogy az emberiesség elleni bcs. előkészületét is bünteti a Btk. Tehát ez az érv, hogy nem tudjuk, mi lesz a következménye egy kötelező szűrővizsgálatnak a jövőben, ezért nem indítunk eljárást, szintén elég bugyutácska érv. Az egyik kézzelfogható következmény magának az Oviedói Egyezménynek a megsértése lesz. 

Kapcsolódó:

Feljelentést tettem a kötelező szűrővizsgálatot elrendelő törvény miatt (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

1 megjegyzés:

  1. Rosszul tudják a dolgokat. Vissza kell nekik írni, mivel ezek a vizsgálatok jelenleg is beleegyezéshez kötöttek, betegtájékoztatók elérhetőek, melyek teljes listát is felvázolnak a kockázatokról és akár tartós sérülésekről, halálról is. Egyébként pedig, hol van szerződésünk a t kormány tagjaival, amit tájékoztatást követően aláírtunk, hogy a fejünk felett bármit megtehetnek? Nektek van ilyen? Nem kellene megkérdezni őket affidavit formájában, hogy mutassák be a fizikai bizonyítákot.

    VálaszTörlés