2024. július 15., hétfő

Panasz a kötelező szűrővizsgálatok miatt tett feljelentésem elutasítása miatt - mióta nem beavatkozás mondjuk egy mammográfia?

Természetesen azonnal panaszt nyújtottam be a Készenléti Rendőrséghez, amiért elutasították a feljelentésemet a kötelező szűrővizsgálatokat előíró törvény miatt. 







Mint ismert, feljelentésemben emberiesség elleni bcs. előkészületével vádoltam meg ismeretlen tetteseket (akik történetesen a jogalkotói folyamat részei is lehetnek), mert álláspontom szerint a kötelező szűrővizsgálatok előírása sérti ez oviedói egyezménynek azt a cikkét, amelyben minden egészségügyi beavatkozást a teljeskörű tájékozottságon alapuló beleegyezéshez kötnek, ezzel gyakorlatilag kizárva bármilyen egészségügyi beavatkozás kötelezhetőségét. 

Az egészségügyi beavatkozások beleegyezéshez kötöttsége tehát nemzetközi szerződés által leszögezett alapvető emberi jog, alapvető emberi jog korlátozása a lakosság egyes részein, vagy a teljes lakosságon pedig definíció szerint emberiesség elleni bűncselekmény.

A feljelentésemet a Készenléti Rendőrség azzal utasította el, hogy egyrészt a támadott törvényben előírt kötelező szűrővizsgálatok nem minősülnek beavatkozásnak, másrészt nem lehet előre tudni, hogy egy, a jövőben életbe lépő jogszabály milyen lehetséges jogkövetkezményekkel jár, ezért tehát a bejelentett cselekmény szerintük nem bűncselekmény.

Panaszomban arra hivatkoztam, hogy teljes és totális tájékozatlanságra vall azt állítani, hogy a támadott jogszabály által előírt kötelező szűrővizsgálatok nem minősülnek beavatkozásnak, mert már a magyar egészségügyi törvény (továbbiakban Eütv.) is definiálja az invazív beavatkozást, amely bármely beavatkozás, amely bőrön, testnyíláson vagy nyálkahártyán keresztül történik. 

Továbbá az oviedói egyezmény magyarázata is, amely az Európai Bizottság honlapján nyilvánosan hozzáférhető, leszögezi, hogy az egyezmény értelmezésénél a beavatkozás fogalmát a lehető legtágabban kell értelmezni, vagyis minden egyes olyan orvosi aktusra, amelynek célja a megelőzés, a diagnosztizálás, a kezelés, a gyógyulás és a kutatás (ezt az ötletet Gary Clarkson adta). 

Eszerint tehát bármely orvosi aktus, amely a diagnosztizálást szolgálja, szintén egészségügyi beavatkozásnak minősül. 

Arra az érvre, hogy még nem látszanak egy, a jövőben hatályba lépő jogszabály esetleges jogkövetkezményei, annyit válaszoltam, hogy a jogszabályalkotási tv. értelmében egy hatályba lépett jogszabály hatályba lépésének pillanatától kényszerítő erővel bír, tehát nem lehet azt állítani, hogy nem tudnánk, mi lesz a jogkövetkezménye. 

Kapcsolódó: Nem számít egészségügyi beavatkozásnak a kötelező szűrővizsgálat, ezért elutasítják a feljelentést (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Feljelentést tettem a kötelező szűrővizsgálatot elrendelő törvény miatt (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése