2016. április 11., hétfő

Radu Banciu bogra futott - legalábbis remélem

Radu Banciu, a B1 TV műsorvezetője és moderátora december 1-én, 2-án több ízben is etnikai alapú gyűlöletre való uszítást és idegengyűlölő eszméket fejezett ki több műsor során is, a Nemzeti Audióvizuális Tanács ezért a televíziótársaságot 50.000 lejre bírságolta. A műsorokban elhangzottak miatt az RMDSz és az Active Watch Egyesület is tiltakozását fejezte ki. Erre alapozva tettem feljelentést etnikai alapú gyűlöletkeltés és idegengyűlölő propaganda miatt a műsorvezető ellen.




"A bukaresti táblabíróság melletti ügyészség részére

 Alulírott Csibi Barna feljelentést kívánok tenni nevezett Radu Banciu ellen gyűlöletre és hátrányos megkülönböztetésre való uszítás valamint idegengyűlölő eszmék terjesztésének elkövetéséért.

Tényállás:

A Mediafax hírportál "NAT: B1 TV - 50.000 lejes bírság Radu Banciu idegengyűlölő kijelentései nyomán, Antena 1 - felszólítás" című, Katyn Marinescu által 2016.03.17-én jegyzett cikk szerint:

 "A Nemzeti Audióvizuális Tanács tagjai csütörtöki ülésük során, Radu Herjeu tanácstag javaslatára 50.000 lejre bírságolta a B1 TV-t.

A NAT megfigyelései alapján a "Banciu világa" elnevezésű műsor keretében, 2015 december 1-én és 2-án a műsorvezető Radu Banciu idegengyűlölő kifejezéseket tett a magyar etnikumú állampolgárokra, például "a magyarok megrögzött szélsőségesek, csakúgy, mint a muzulmánok".

A B1 TV-n 2015 november 30- december 4 között több műsorban is elemezték Beke István Atilla ügyét, a kézdivásárhelyi fiatalembert azzal vádolják, hogy bombát akart volna robbantani.

Ebben a szövegkörnyezetben Radu Banciu számos alkalommal használta a "szélsőséges magyarok", "ezek is egyféle ISIS", "A magyar alapból szélsőséges, benne van a génjeikben, a vérükben, ha aktiválódok ez a gén, akkor szélsőségessé válik".

A december 2-i műsorban azt mondta, a magyarok vérében van a bosszúállás, már születésüktől fogva.

A Tanács tagjai megállapították, hogy ezzel meg lett szegve az audiovizuális törvény 40, 47 cikke, amelyek az idegengyűlöletre és a gyűlöletkeltésre vonatkoznak.

A 40. cikk tiltja a bármilyen csoport elleni uszítást és gyűlöletre való felbújtást, a 47. cikk pedig tiltja az antiszemita és idegengyűlölő eszmék sugárzását.

A bírságot a tanács tagjai közül hatan szavazták meg, egy ellenszavazattal. A jelen levő Radu Banciu azt mondta, hogy vállalja a tetteinek következményeit, hozzátéve, hogy az incidens, amiről szó volt, egy Románia elleni terrorcselekmény-kísérlet volt.

Az RMDSz párt is azzal fordult a NAT-hoz, hogy az említett időszakban a B1 TV műsorai olyan elemeket tartalmaztak, amelyek sértőek, hátrányosan megkülönböztetőek és megalázóak voltak a románia magyar közösség számára, gyűlöletre való uszítást és félelemkeltést gyakoroltak ezekkel.

Az Active Watch Egyesület is ugyanezen ügyben közölt reklamációt, a NAT éppen ezért az egész kérdéses időtartam alatt vizsgálta úgy a B1 TV, mint az Antena 3, Romania TV, TVR 1, Digi 24, Realitatea TV műsorait."

A román btk. 369 cikke kimondja: A gyűlöletre vagy hátrányos megkülönböztetésre való uszítás büntetendő. A 2002 évi 31 sz. sürgősségi kormányrendelet 5 cikke kimondja, hogy a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő propaganda büntetendő.

Ebben az értelemben, ahogy a Nemzeti Audióvizuális Tanács megállapította, és emmiatt bírságot is szabott ki a B1 TV-re, nevezett Radu Banciu gyűlöletkeltő eszméket valamint idegengyűlölő eszméket terjesztett, amely bűncselekmények a román btk. 369 cikke és a 2002 évi 31 sz. sürgősségi kormányrendelet 5 cikke alapján vannak szabályozva.

Bizonyítékként ki lehet kérni a NAT, az RMDSz párt és az Active Watch Egyesület véleményét.

Mint magyar állampolgár, sértettként, kérem, hogy kezdeményezzenek büntető eljárást nevezett Radu Banciu ellen, gyűlöletkeltés valamint idegengyűlölő eszmék terjesztéséért, amely bűncselekmények a román btk. 369 cikke és a 2002 évi 31 sz. sürgősségi kormányrendelet 5 cikke alapján vannak szabályozva."

Kapcsolódó:
„CNA: B1 TV - 50.000 de lei din cauza afirmaţiilor xenofobe ale lui Radu Banciu, Antena 3 – somaţie” (www.mediafax.ro)
Nagyon megbüntették a B1 TV-t Radu Banciu magyarellenes ámokfutása miatt (www.maszol.ro)

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok! A nagy barát, Amerika valamelyik emberjogi szervezetének jó lenne elküldeni a történteket, figyelmübe ajánlva.

    VálaszTörlés