2018. január 8., hétfő

Azért vagyunk kevesebben Erdélyben magyar ajkúak, mert kiirtottak - 169 éve történt a nagyenyedi népirtás

A Székelyek Világszövetsége szervezésében került sor Nyíregyházán, a Kossuth téren a nagyenyedi népirtás 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre. A rendezvényen korabeli, az elkövető oláhok vadállati brutalitását bemutató rajzok reprodukciói kerültek kiállításra, valamint a magyar szabadságharc alatt a fronton harcoló magyar és székely férfiak által otthonhagyott védtelen asszonyok, gyerekek és magatehetetlen öregek ellen elkövetett tömeggyilkosságsorozat áldozatainak hozzávetőleges száma, településenként. Egy nagyméretű képen hivatalos nevén Ábrahám János, közismertebb nevén Avram Iancu bandavezér és tömeggyilkos oláh lett ábrázolva, a megfelelő jelzőkkel (a kép különlegessége, hogy egy, Székelyföldön szervezett, hasonló tartalmú rendezvény során a kép kisméretű reprodukciója ürügyén 1000 lej bírságot rótt ki a csíkszeredai csendőrség).

A rendezvény során bemutatásra került a Nagyenyedi Polgármesteri Hivatal hivatalos átirata értelmében a város közigazgatási területén van Axente Sever szobor, az Axente Sever nevet viselő iskola udvarán, az Axente Sever utcában. Axente Sever volt az a magyargyilkos falkavezér, aki az 1849 január 8-i nagyenyedi vérengzést közvetlenül vezette (viszont a fővezér Avram Iancu is áldását adta a rémtettre).

A rendezvényen aláírásgyűjtés is folyt a székelység nemzetiségként való elismeréséért, valamint a trianoni diktátum nemzetközi bíróságra való viteléért.









Az esemény után lazításként a nyíregyházi Kossuth tériek szervezésében tartott Wass Albert emlékfilmvetítésen és felolvasóesten vettünk részt.


Kapcsolódó:
A nagyenyedi vérengzésre emlékeztek Csíkszeredában (Ruszin Kárpátalja)
És igen, Nagyenyeden, az utca és iskola mellett, amik Axente Sever nevét viselik, természetesen szobra is van a magyargyilkosnak (Ruszin Kárpátalja)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése