2015. augusztus 1., szombat

Nemzetközi konferencia a Kárpátaljai Ruszinok Világtanácsa szervezésében - euro-ázsiai gazdasági övezet, magyar-orosz viszony

                 A Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós volt a díszvendége annak a nemzetközi értekezletnek, amelyet a Kárpátaljai Ruszinok Világtanácsa szervezett július 30-án Budapesten, a Marriott szállodában. A konferencia egy euro-ázsiai gazdasági övezet kialakításának lehetőségeit taglalta, amely folyamatban fontos szerep juthat a Kárpát-medence különböző országaiban élő ruszinoknak és magyaroknak. Az MVSZ elnökét elkísérte Bottyán Zoltán, az MVSZ Kárpát-medencei Térségének alelnöke és Karsay Péter, az MVSZ Kárpát-medencén Kívüli Térségének alelnöke.



                 A díszvendéget megillető nyitóbeszédében Patrubány Miklós utalt arra, hogy az elmúlt másfél évszázad két orosz illetve szovjet magyarországi katonai intervenciója és két világháború szembenállása után, az újabb világégés veszélyével fenyegető ukrán válság idején elérkezettnek látja az időt a magyar-orosz viszony gyökeres újraalapozására. Ebben a folyamatban fontos szerep juthat Kárpátalja többségi népének, a ruszinoknak. Javasolta, hogy a magyar-ruszin-orosz együttműködés szimbolikus alapja legyen Balugyánszky Mihály, aki Magyarországon született, Budapesten és Bécsben tanult, Nagyváradon tanított, ruszin nemzetiségű volt és az orosz cár meghívására Szentpétervárra utazott, ahol az egyetem első rektorává vált. 


                  Az MVSZ elnöke utalt arra, hogy a közelmúltban, a Kossuth Rádióban elhangzott tudósítás szerint George Friedman, a Stratfor, a legjelentősebb amerikai stratégiai kutatóintézet vezetője kijelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok legfőbb stratégiai célkitűzése: megakadályozni Németország és Oroszország összefogását. Mint mondta, az Amerikai Egyesült Államok már két világháborút rááldozott erre és most is eltökélt a német technológiára és az orosz nyersanyagforrásokra alapozó együttműködés megakadályozására. Mindez jelentős nehézségeket vetít elő a Vlagyimir Putyin által javasolt, Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő euro-ázsiai gazdasági övezet kialakításában - mondta Patrubány Miklós, és megjegyezte, hogy a magyar-ruszin-orosz együttműködésre ebben a folyamatban fontos szerep juthat. 

                A Marriott szállodában megtartott értekezletnek meghívottjai - többnyire parlamenti képviselők ill. ruszin közösségi vezetők - azokból az országokból érkeztek, ahol egyaránt élnek ruszinok és magyarok. Jelesül: Magyarországról, Szerbiából (Délvidék), Szlovákiából (Felvidék), Romániából (Erdély), Csehországból és természetesen Oroszországból. 

               A magyarországi politikumot Gyöngyösi Márton, a Külügyi bizottság jobbikos alelnöke képviselte. Az Európai Uniót radikálisan bíráló előadása nagy tetszést aratott, különösen a jelenlévő szerb politikusok körében. 



               A csehországi politikumot Tomio Okamura, japán-cseh kettős állampolgár képviselte, aki saját elmondása szerint az egyetlen élő csehországi politikus, aki a cseh parlament mindkét házában viselt már tisztséget. Tomio Okamura élesen bírálta Csehország kormányának egyértelmű nyugati irányultságát és hozzátette, hogy szerencsére Csehországnak van egy államelnöke, aki felismerte a keleti kapcsolatok jelentőségét és támogatja azok kiépülését. 




              Dragomir Karics akadémikus, a belgrádi szerb parlament tagja teljes mellszélességgel kiállt az euro-ázsiai gazdasági övezet létrehozása mellett és méltatta Orbán Viktor miniszterelnök politikáját. A Budapesten, a Marriott szállodában lezajlott értekezlet résztvevői felhívást fogadtak el és folytatást ígértek ősszel, Prágában és Belgrádban.






Kapcsolódó: 
Состоялась Совместная Конференция Всемирного Совета подкарпатских русинов и Всемирного Совета венгров (rusvesna.ru)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése