2016. május 23., hétfő

Héliosz, az élő Nap - Grandpierre Atilla úttörő Nap-koncepciója

Előadást tartott május 20-án a nyíregyházi Városmajori Művelődési Házban Grandpierre Atilla, Héliosz, a Nap és az élet új nézőpontból című könyvének bemutatója kapcsán.





A könyvbemutató kapcsán tartott előadás számos izgalmas úttörő csillagászati elméletet tartalmazott a Napra vonatkozóan, kezdésnek mindjárt egy sajátos párhuzammal villantotta fel Grandpierre Atilla a Nap minőségi megközelítésének kérdését. Azt mondta, egy kisbabáról is ki tudjuk jelenteni, hogy oxigént égető fehérje-tömb, és igazunk is lenne, mégis, pont a kisbaba lényege fölött siklunk el ezzel a megközelítéssel. Ugyanígy a Nap is, a hivatalos csillagászati álláspont szerint hidrogént égető gázgömb, de az előadó megközelítésében azért kicsit több annál.

A világszerte a tudományos életben teret kapott és elfogadott Gaia, az élő Föld elmélete mellett érdekes, hogy az élő Nap elmélete még eddig nem fogalmazódott meg tudományos szinten.

Az előadó Bauer Ervin biológiai munkásságát is méltatta, valamint számos alkalommal emlékezett meg Kolozsvári Grandpierre Endre, édesapja irányadó munkásságáról is.

Elhangzott, hogy világszínvonalú csillagászok is, annak ellenére, hogy értékelik a józan ész által vezérelt gondolkodásmódot, mégis inkább a "kifele nyíló ajtót folyamatosan befele próbálják nyitani" - hangzott el a fler-jelenségek, a fler irányának kapcsán. De értelmezésre került a Nap legnagyobb "misztériuma" is (szakberkekben csak így hivatkoznak erre a jelenségre), miszerint a közelmúltban, mintegy három évre a Nap mágneses tere megszűnt, utána pedig újra megjelent. Ezt a jelenséget Grandpierre Atilla egyértelműen a Nap életjelének értékeli.

Szó került a rovásírásban az "Egy"-et jelölő hármas jelről, amely a fizika, biológia és pszihológia, azaz a test, szellem és lélek hármasságát tükrözi, mint a Nap megértéséhez szükséges hármas elemzésmód.

Elemzésre került korabeli egyiptomi Nap ábrázolás is, a Nap sugarai, mint információhordozók a modern csillagászati elemzésben, de az egyiptomi ábrázolásmódban is az Élet kulcsát hordozzák. A magyar mitológia napsugáron utazó tündérei is, mint információ-hologrammok fogalmazódtak meg.

Szó esett a világban található gépekről, amelyek két típusba sorolhatók, ember által alkotott gépek valamint a sejtek által működtetett molekuláris gépek, Ugyanakkor a Nap, mint egy dinamó képzete is gépi szerkezetet feltételez, ezáltal pedig egy újabb életjel azonosítható be a Nap tevékenységében.

Kapcsolódó:
Héliosz - Grandpierre Atilla könyvbemutatója Nyíregyházán (ruszinkarpatalja.blogspot.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése