2024. január 31., szerda

A nagyenyedi polgármester asszony szerint a tömeggyilkos Axente Sever szobra a város vagyona, és ezért azt neki őriznie kell


Válaszolt a vásárosnaményi Mi Hazánk Mozgalom közérdekű bejelentésére a nagyenyedi polgármester asszony. 

A Mi Hazánk arra kérte a bejelentésében a polgármester asszonyt, hogy az Axente Sever utcában található Axente Sever nevű általános iskola udvaráról az Axente Severt ábrázoló szobor legyen eltávolítva, tekintettel arra, hogy nevezett Axente Sever volt az értelmi szerzője Nagyenyed feldúlásának az 1848-'49-es magyar szabadságharc alatt. 

A magyarellenes atrocitás több, mint 1500 halálos áldozatot követelt, a fejlett, magyar többségű, de a szabadságharc miatt a fegyverforgató lakossága nélkül maradt várost szinte teljesen elpusztították Axente Severnek az osztrákok által felfegyverzett móc bűnöző bandái.

A Mi Hazánk Mozgalom ennek a gyalázatos tettnek, ennek a népirtásnak az apropóján követelte a jelenlegi városvezetéstől, hogy a szobrot eltávolítsák, és Axente Sever kultuszát kezdjék el leépíteni a városban. 

A román többségű város román polgármester asszonya sajnos nem mutatott semmi együttműködési hajlandóságot, azt válaszolta, hogy mivel a szobor a város vagyonához tartozik, neki az a kötelessége, hogy ezt a vagyont megvédje. 

 


Kapcsolódó:

A vásárosnaményi Mi Hazánk a nagyenyedi Axente Sever szobor lebontását követeli (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése