2024. január 27., szombat

Megizzasztotta Vincze Erik a zsarukat - Tedros diplomáciai mentességét csak a WHO függesztheti fel, és nyilván nem fogja


Panaszt adott be a New Yorkban élő magyar egyetemista jogászhallgató, Vincze Erik az ellen a rendőrségi nyomozást elutasító határozat ellen, amelyet a Tedros Adhanom Ghebrejesus ellen emberiesség elleni bcs. és népirtás tárgyában letett feljelentése nyomán kapott a magyar nyomozó hatóságoktól. 

Erik feljelentését azzal utasították el, hogy Tedros az illető cselekményeket Etiópia területén követte el, Etiópia pedig nem ismeri el a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot sem, és a Római Statútumot sem, amely az emberiesség elleni bcs.-eket és a népirtást szankcionálja. Magyarország és Etiópia között nincsen jogsegélyegyezmény sem érvényben és egyébként is, Tedros nemzetközi diplomáciai mentességet élvez. 

Panaszában Erik kimutatta, hogy egy hasonló ügyben, Hassan Fahrud szír állampolgár ellen Magyarországon emberiesség elleni bcs. ügyében nyomozást folytatott a magyar rendőrhatóság, nevezett bűnelkövető szíriai cselekményeivel kapcsolatban, noha Magyarország és Szíria között sincsen jogsegélyegyezmény érvényben. 

Vincze Erik arról is tájékoztatta a magyar nyomozó hatóságokat, hogy Tedros Svájcban tartózkodik, és onnan ki lehet emelni őt, mivel Svájc és Magyarország között van jogsegélyegyezmény. 

Erik abban is kiegyezett volna, hogy a magyar legfőbb ügyész indítványára az etióp hatóságok folytassák le a nyomozást. 

A nyomozó hatóság elismerte, hogy Hassan esetében, teljesen hasonló jogesetben a magyar hatóságok lefolytatták a nyomozást, azonban közli, hogy Etiópiában annyira törékeny a politikai helyzet és a közbiztonság, hogy egy ilyen nyomozást ott jelenleg lehetetlen lefolytatni, ezért ezt a magyar főügyész nem indítványozza. 

Továbbá a nyomozás lefolytatásához és Tedros gyanúsitottként való kihallgatásához fel kellene függeszteni Tedros diplomáciai mentességét, ezt azonban a világon csak és kizárólag az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Igazgatói tanácsa függesztheti fel. (sic!)

És ennyi, más ötletük nem volt Erik érvei ellen.





Kapcsolódó:

Etiópia nem ismeri el a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot - ezzel az indokkal utasította el a nyomozást Tedros ellen az ügyészség (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

1 megjegyzés: