2024. január 12., péntek

A vásárosnaményi Mi Hazánk a nagyenyedi Axente Sever szobor lebontását követeli


Közérdekű bejelentésben fordultam, a vásárosnaményi választási körzeti Mi Hazánk Mozgalom Párt aktivistájaként és elnökeként a Nagyenyedi Polgármesteri Hivatalhoz a nagyenyedi vérengzés idei évfordulója alkalmából.

Mint ismert, Nagyenyedet az 1848-'49-es magyar szabadságharc alatt román martalócok támadták meg, a védtelen magyar lakosságot felkoncolták és a várost porig égették. A vérengzésben több, mint 800 magyar halt vértanúhalált, és még legalább ugyanennyi fagyott halálra a közeli erdőkben, ahová kimenekültek a pokoli mészárlás elől. 

Ezt a bestiális támadást egy Axente Sever nevű magyargyilkos vezetésével hajtották végre a mócok, a hegyvidéki oláhok. Axente Sever a móc Hitlernek, Avram Iancunak, a Dél és Közép Erdélyi magyarellenes népirtások és etnikai tisztogatások legfőbb vezérének volt az egyik embere. 

Korunk közállapotaira jellemző, hogy amíg a vérengzésről egy, csak a dátumot tartalmazó márványtábla emlékezik meg napjaink Nagyenyedén, addig közérdekű adatigénylésemre az ottani polgármester tájékoztatott, hogy Axente Severnek szobrot is állítottak a városban, mégpedig az Axente Sever utcában található Axente Sever Általános Iskola udvarán. 

Éppen ezért, legújabb közérdekű bejelentésemben arra szólítom fel a város elöljáróját, hogy indítványozza a szégyenteljes szobor végleges eltávolíttatását az Axente Sever iskola udvaráról, pontosan ennek a történelmi figurának a város történetében rendkívül gyászos szerepe miatt.



 


Kapcsolódó:

És igen, Nagyenyeden, az utca és iskola mellett, amik Axente Sever nevét viselik, természetesen szobra is van a magyargyilkosnak (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nagyenyedi vérengzés (wikipédia) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése