2024. május 31., péntek

Létezik a Lónyai új Tisza híd c. projekt - sietve kiegészítette Lázár minisztériuma a korábbi adatközlését



Miután az Építési és Közlekedési Minisztérium közérdekű bejelentésemre arról tájékoztatott, hogy a lónyai Tisza híd jelenleg nem rendelkezik semmiféle előkészítettséggel, közérdekű adatigényléssel fordultam az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz. 

Adatigénylésemben arra voltam kíváncsi, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint a NIF Zrt. jogutódja, mit tud az Unitef-83 Zrt. által elvégzett előkészítési munkálatról, mert ilyenről a sajtóban jelentek meg információk. 

Időközben a Mi Hazánk Mozgalom egy fórumot is szervezett a lónyai híd ügyében a lónyai művelődési házban, és azon előkerült, Nagy Ernő lónyai polgármester jóvoltából a létező, konkrét tanulmányterv és környezeti hatástanulmány, amelyet a NIF Zrt. által kiírt közbeszerzést megnyerő Unitef-83 Zrt. valósított meg, és amely tervek  még 2025-ig lesznek érvényesek. 

Miután letelt a 30 napos válaszadási határidő, és Lázár János minisztériuma nem méltatott válaszra, természetesen azonnal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultam. 

Úgy tűnik, elértem a célomat, ugyanis a NAIH-hoz intézett panasz benyújtásának másnapján, azaz ma hirtelen eszébe jutott a közlekedési minisztériumnak, hogy válaszoljanak a közérdekű adatigénylésemre. Válaszukban közlik, hogy kiegészítenék korábbi válaszukat azzal, hogy valóban, létezik egy tanulmányterv és egy környezeti hatástanulmány a lónyai hídról (amely eddig, valamiért, elkerülte a figyelmüket). 

Továbbá arról is tájékoztatnak, hogy a további előkészítési (engedélyezési és kiviteli terv, területszerzés, terület-előkészítés) és kivitelezési munkálatok ellátására vonatkozó döntés előkészítés alatt áll (mint ismert, korábbi levelükben arról tájékoztattak, hogy nem áll előkészítés alatt semmilyen, a lónyai Tisza hidat érintő projekt). 

Közlik a továbbiakban azt is, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium határozottan támogatja ezt a projektet, és a megvalósítása és az időbeli ütemezése a keretprogram elfogadása után lesz megítélhető. 

Leszögezhetjük, hogy nem volt fölösleges a Mi Hazánk Mozgalom aktivitása, a politikai és utcai lobbi a híd ügyében, mert határozott elmozdulás tapasztalható a holtpontról, finomított a retorikán Lázár János minisztériuma, elismerték, hogy a Lónyai új Tisza híd c. projekt létezik, abban már közbeszerzést is írtak ki, konkrétan támogatják is a projektet és az, hogy mikor lesz konkrétan megvalósítva a projekt, az elkövetkező 10 éves állami beruházási keretprogram elfogadása után fog kiderülni. 


Kapcsolódó:

És ismét a lónyai híd - közérdekű adatigénylésben kérte ki a Mi hazánk, hogy mi is történt a régi tervekkel (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Igazából már neve is van a hídnak: Lónyay Menyhért híd - többek között ez is kiderült a Mi hazánk által szervezett lakossági fórumon (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Válaszolt az Építési és Közlekedési Minisztérium a lónyai Tisza híd ügyében - nem zárkóznak el, de... (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése