2024. május 25., szombat

SZTE: nincs adat a birtokunkban a maszk jogi meghatározásáról

Közérdekű adatigénylésben fordult a vásárosnaményi Mi Hazánk Mozgalom a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központhoz (SZTE), miután kiderült a sajtóból, hogy a SZTE újfent arcmaszkot követel az intézmény látogatásakor a látogatóktól, az úgynevezett "szamárköhögés" "járványra" való hivatkozással. 

Adatigénylésemben arra voltam kíváncsi, hogy minek tartja a SZTE az arcmaszkokat jogilag, gyógyászati segédeszköznek, netalán gyógyszernek, avagy egyszerűen ruhadarabnak. 


Válaszában a SZTE közölte, hogy nem állnak rendelkezésére adatok arról, hogy az általa bevezetett kötelező maszkviselés tárgyának, a maszknak mi a jogi besorolása, az egyetem nem tud arról, hogy melyik jogszabály és miként határozza meg a maszkot. 

A SZTE közölte továbbá, hogy az eütv. szerint a járványok megelőzése egyéni védőeszközök alkalmazásán is alapul, és hogy a maszk, mint egyéni védőeszköz kötelező elrendelése az egészségügyi intézmény részéről járványmegelőzési céllal indokolt. 

Nem az első eset, hogy közérdekű adatigénylésben intézményhez fordultam a maszkok jogi meghatározásának megtudakolására, és soha egyetlen intézmény, így a SZTE sem tudta megmutatni, hogy a maszkok hol vannak jogilag definiálva, a SZTE hivatkozása az Eütv.-re sem adott egyértelmű definíciót, ugyanis a maszkot önkényesen és nem a törvény betűjére hivatkozva határozza meg az intézmény egyéni védőeszközként.  

Így adja magát a feltételezés, hogy nem is létezik a maszkoknak jogi besorolása, azaz a legkézenfekvőbb jogi besorolás az igaz, az arcmaszk egy semmilyen külön jogszabállyal nem definiált ruhadarab, akár egy sapka vagy egy pár zokni. Ruhadarab viselésére kényszerítés pedig nem indokolható semmilyen járványmegelőzési célzattal. 

Kapcsolódó:

Bírósági vagy közigazgatási hatósági eljárás van folyamatban a maszkok ügyében, ezért nem tud tájékoztatni Szijjártó (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Nem feledkeztem el az öreglányról - feljelentettem Müller Cecíliát kényszerítésért a kórházi maszkhordatás miatt (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése