2023. június 7., szerda

Ez már Hunnia! Rovásírással üdvözli vásárlóit a Merkur, a székely üzletlánc

Nem lehetetlen a nagyon látványos ősi írásunkat használni a kereskedelemben, hanem inkább csak hozzáállás kérdése. A székelyudvarhelyi székhelyű Merkúr üzletlánc például megszólítja a székelyeket is, a latin betűs magyar és román felirat mellett rovásírásos üdvözlő táblával is várja vásárlóit. 



Meglepetésre aztán a termékkínálatban is vannak rovásírásos feliratozással is ellátott termékek, ezzel is bizonyítva, hogy ősi írásunk használata vagy nem használata a hivatalos kereskedelmi feliratozásban pusztán az elhatározás és egy jó arculattervező kérdése. 




Ellenpélda is akad, van olyan, szintén Székelyföldön előállított termék is, amelynek előállítói szégyenszemre még a magyar nyelvű (nem kötelező) névvel és termékleírással sem látják el a terméket.

Kapcsolódó:

Góbé termékek a székelyeknek(kronikaonline.ro)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Eddig nem volt, de jó irányú változás. Mondjuk, bennünk mindig meg volt ez az elfogadó hozzáállás. Kíváncsi vagyok, hogy az ügyeletes uszítójuk, Mihai Tarnoveanu miként értékeli ezt. Úz völgyében, Nagykárolyban már megismerhettük.
    Egyébként az együttélésről szól(na) a Marosvásárhely himnusza.
    Nem rajtunk múlik, ha már így hozta a történelem:
    https://www.youtube.com/watch?v=FRpT5xp0iHI&t=2s

    VálaszTörlés
  3. Még annyi a témához kivánkozik, hogy a Góbé bolt polcain lévő árcímkéken csak románul van minden termék neve feltüntetve.
    Ezzel szemben a PROFI magyarul is kiírja a termékek nevét.
    Kicsit faramuci helyzet. Olyan hülye érzés fogott el, mint amikor megtudtam, hogy Orbán focicsapata, a Sepsi OSK játékosai mind románok. Nekik szól az Dzsungel könyvéből átemelt : egy vérből valók vagyunk, összetartozunk, himnusszá avanzsált Ismerős arcok dal.

    VálaszTörlés