2024. április 22., hétfő

Románjárás, fakeresztek az Úz völgyében - részeredménnyel zárult a székely kormány feljelentésére indult nyomozás


Nem indít büntetőeljárást a Csíkszeredai Bíróság mellett működő Ügyészség a tavaly júliusban román nacionalisták által az Úz völgyében elhelyezett 150 fakereszt ügyében, azonban értesítik az illetékes Hősök Kultusza Nemzeti Hatóságot, amely bírságot szabhat ki illegális építmények elhelyezése szabálysértés ügyében. 

Az Úz völgyi katonatemetőben a tavaly július 8-án megint felvonultak a román nacionalisták, a Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Frația Ortodoxă) csoportosulások Mihai Târnăveanu vezetésével. Ezúttal 150 fakeresztet helyeztek el a Csíkszentmártonhoz tartozó temetőben. 

Az ügyben természetesen azonnal feljelentést tettem a Székely Köztársaság Kormánya képviseletében, továbbá Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának képviseletében, Birtalan Sándor a csíkszentmártoni önkormányzat képviseletében és Korody Endre Béla magánszemély. 

A feljelentést birtokháborítás, építkezési engedély nélküli építkezés és be nem jelentett gyülekezés alapos gyanújával tettem meg. A többi feljelentő még rongálás, uszítás és sírgyalázás vádjában is feljelentést tett ezeken felül.

A ma kézhez kapott, a több feljelentést összevonó, egységes nyomozói hatósági határozat értelmében a rendezvény békés volt, ezért nem valósult meg a birtokháborítás tényállása.   

A nyomozó hatóság a többi bűncselekmény tényállását sem látta megvalósultnak, azonban megállapították, hogy a 150 fakereszt felállítása engedély nélkül a Hősök Kultusza Nemzeti Hatóság hatáskörébe tartozó szabálysértést megvalósíthatja, ezért az illető hatóságot az ügyészség értesíti a megfelelő szabálysértési eljárás lefolytatása érdekében. 





Mivel a gyülekezési jog megsértését, a be nem jelentett rendezvény szervezését a nyomozó hatóság nem vizsgálta, a székely kormány panaszt nyújt be a határozat ellen. A nyomozó hatóság egyébként a határozatát közérdekű bejelentés után küldte csak meg, a feljelentés óta eltelt időintervallum alatt semmit nem küldtek az üggyel kapcsolatban. 

Kapcsolódó:

Feljelentést tett a székely kormány az Úz völgyében tapasztalt újabb incidens nyomán (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

FRISSÍTVE – Úzvölgye: a Calea Neamului illegálisan állított fel 150 fakeresztet a rendőrség és a csendőrség orra előtt (maszol.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése