2024. február 13., kedd

Nem szállunk le egyhamar róluk - a naményi Mi Hazánk ezúttal Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester asszonyt kérdezi az Axente Sever szoborról


Miután a nagyenyedi polgármester asszony nevetséges indokkal próbált meg lepattintani, mert a Mi Hazánk Mozgalom vásárosnaményi körzeti vezetőjeként a Nagyenyeden található Axente Sever szobor lebontását követeltem, most a magyar nemzetiségű alpolgármester asszonyhoz fordultam hasonló kéréssel. 



Mint ismert, Axente Sever volt közvetlenül felelős több ezer meggyilkolt magyar haláláért és Nagyenyed városának porig rombolásáért az 1848-'49-es magyar szabadságharc idején. Az általa vezetett móc banditák ugyanis a csatákban annyira nem villogtak, de a fegyvertelen magyar lakosság ellen népirtást követtek el, kiirtva Közép és Dél Erdély szinte teljes magyar lakosságát, köztük Nagyenyed akkor még színmagyar lakosságát is. 

Ennek ellenére a mostanra többségében románok lakta városban az Axente Sever utcában található Axente Sever iskola udvarán található egy Axente Sever szobor, a tömeggyilkos dicsőítésére.

Ez egy nagyon méltatlan állapot, hogy a tömeggyilkosnak az általa elpusztított város központjában szobra van (a róla elnevezett iskolaudvaron, amely iskola a róla elnevezett utcában található), ezért először a város polgármester asszonyához fordultam, hogy kezdeményezze a szobor elbontását. 

Sajnos azonban a polgármester asszony azt a kitérő választ adta, hogy a szobor a város vagyontárgyai közé tartozik, és neki munkakötelessége a város vagyonát óvni, ezért nem lehet szó a szobor elbontásáról. 

Most tehát a város magyar nemzetiségű alpolgármesternőjéhez, Lőrincz Helgához fordultam ugyanazzal a kéréssel, hogy az Axente Sever szobor kerüljön eltávolításra és ezt Lőrincz Helga kezdeményezze.

Kíváncsi vagyok, hogy szegény magyar nemzetiségű alpolgármester asszony erre mit lép, lesz-e bátorsága kiállni a saját népét lemészároló tömeggyilkos szobra ellen, vagy szolgai módon valami kifogást fog keresni,  és tovább hallgat, ahogy eddig is, a nagyenyedi népirtásról, tovább tűri, hogy a városban a tömeggyilkos mócnak ekkora kultusza legyen. 

Kapcsolódó:

Viceprimar Helga Lőrincz (aiud.ro) A nagyenyedi polgármester asszony szerint a tömeggyilkos Axente Sever szobra a város vagyona, és ezért azt neki őriznie kell (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése