2016. január 11., hétfő

A magyarrovók szerint nem az a baj, hogy az oláhok szerint fasiszta a rovásírás, de nem gond, mert rovásinfóék meg se ugattak

"Kdvs Barna!

Miután a Fészen szót váltottunk egymással, mindjárt továbbküldtem az itt következő levelemet a rovó ismerőseimnek:

 „Csibi Barnától kaptam a lenti levelet. Ő született székely, aki Kárpátaljára nősült. Magyarsága melletti kiállása miatt ismert Székelyföldön. A legújabb vádiratából idéz a lentiekben, s azt kéri, hogy írjunk neki szakvéleményt, amit ő majd lefordíttat románra, hogy válaszként beadhassa azt. Első nekifutásomat leírtam a levél végére. Megtennétek, hogy írnátok hozzá Ti is?Barna nagyon számít a segítségünkre. Végül is ősi írásunkat támadták meg a személyével kapcsolatosan. Szerintük, aki rajong a rovásírás iránt, az náci!Bízom benne, hogy elfoglaltságaitok mellett jut idő, hogy éreztethessük ezzel a magyar testvérünkkel, hogy nincs magára hagyva.”Áldás, ...

 Erre aztán hamarosan jött a válasz, amiben megkérdezték, hogy talán elfelejtettem már, hogy ki az, aki segítséget kér? Hogy éppen ő volt az, aki a párjával együtt gúnyolódtak rajtunk a 2012-es MOGY rovóoskolájáról írt cikkben, amit aztán a RovásInfo szívesen átvett Váradi Viktóriától, mint a Rovás Alapítvány kárpátaljai képviselőjétől: (cikkidézetek)

 S azt is kifejtik, hogy nem is értik, most miért nem a Rovás Info-hoz fordulsz segítségért. Hiszen őka nagy szakértők Viktóriáék számára. Mi, akik a hagyományos jelkészlet szabványosításához ragaszkodtunk -s kaptunk is érte elég nemtelen támadást -, mi csak laikusok, dilettánsok és amatőrök vagyunk.Szerinted mit mondhatnék erre?

Áldás, ..."

Itt pedig a Rovás.infónak küldött levelem, amit sajnos még csak válaszra sem méltattak:

Adj Isten
 Nem tudom, mondtam-e, de elővették a régi, négy és fél éves iratcsomókat, és bíróság elé akarnak küldeni vele.
A vádirat egy gyöngyszem, van benne egy kifejezetten a rovásírásra vonatkozó részlet is, a rasszista, fasiszta és idegengyűlölő képletem bizonyításánal.

Alább a román Legfelsőbb Semmítőszék mellett működő Ügyészség vádiratának részlete románul:

 "Aceste fapte, chiar dacă nu au relevanţă penală întrucât au condus la soluţii de netrimitere în judecată ori au rămas în faza actelor preparatorii, întregesc profilul rasist şi xenofob al inculpatului şi orientarea sa fascistă. În plus, este cunoscută fascinația pe care naziștii au avut-o de-a lungul timpului pentru scrierea runică (utilizată intensiv și de către inculpat)." 

 A magyar fordítás pedig a következő: "Ezek a tettek, mégha nincs is büntetőjogi hatásuk, mivel a büntetőeljárások beszüntetésével jártak, vagy megálltak az előzetes dokumentációnál, kiegészítik a vádlott fajgyűlölő és idegengyűlölő jellemét és fasiszta irányultságát. Ezen felül ismeretes a nácik rajongása a rovásírás iránt (amelyet a vádlott is előszeretettel használt)." 

Tehát a vádiratban az én fajgyűlölő és idegengyűlölő jellememet és fasiszta irányultságomat "bizonyítják" azzal, hogy használom a rovásírást.

 Erre az ügyészi álláspontra kellene csattanós hivatalos választ adni, mert ez nem csak engem támad súlyosan, hanem az egész rovó társadalmat is. Konkrétan ez nem kevesebbet jelent, hogy a román hatalom nyíltan rasszista, fasiszta, fajgyűlölő szimbólumnak mondja ki a rovásírást.

Arra gondoltam, hogy az Alapítvány bevállalhatna egy szakvéleményezés kiállítását a témában, pecséttel, aláírással, mit gondolsz?

 Üdv, Barna"


Kapcsolódó:
Vádirat elemzése: Ami elsőre talán nem is szúr szemet - fasiszta jellemvonásként van feltüntetve a rovásírás iránti "rajongás" (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése