2016. január 29., péntek

Tusnádi perem bírósági végzése - Reloaded, avagy az oláh "jogszolgáltatás" a középkori inkvizíció szintjén

Előszó

          Szégyenkezés nélkül állíthatom, hogy utoljára Galileo Galilei esetében hoztak ilyen ítéletet, mint az alábbi, egyébként az ellenem jelenleg folyó két eljárás alapját képező itélet. Ott volt kénytelen a perbefogott visszavonni eszméit a heliocentrikus modellről, megégetés terhe mellett, mivel "nem egyeztek a többség véleményével". Kellemes böngészést.








“…A Csíkszeredai Bíróság bűnügyi határozata…
…nevezett Csibi Barna vádlott idegengyűlölő jelképek árusításának vádjával került bíróság elé.
Megállapításra kerül, hogy nevezett Csíkszetnmárton területén, valamint Tusnádfürdő területén különféle árukat forgalmazott, amelyek idegengyűlölő és szélsőségesen nacionalista jelképeket tartalmaztak.
2011.07.22-én az ügyész és rendőri egységek egy ellenőrzés alkalmával beazonosították és elkobozták a következő termékeket: pólók: Székelyföld nem Románia, Románia, én így szeretlek, Na Jankó, Szabadságot Budaházynak, könyvek: Magyarságtudományi füzetek, Egri Csillagok, Csángó himnusz, Székely himnusz, Adósunk Európa, Hontalanság hitvallása, Róni tanulok, Ajánló, Rovás alapismeretek, matricák: Székelyföld nem Románia, Igazságot Magyarországnak, írószerek, Székelyföld térképek.
A vádlott védelmében azt hozta fel, hogy a felsorolt termékeket mások is forgalmazzák, a termékek nem tartalmaznak utalást egyetlen faji, etnikai, vallási, szexuális vagy egyéb kisebbségre illetve csoportra sem. Ezek alátámasztására számlákat, kivonatokat tett le, valamint egy videót, ami Victor Ponta úr állítólagos bűncselekményére vonatkozott.
Hogy megállapítsák a vádlott vétkességét, a bűnüldöző szervek kikérték az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleményét az ügyben, ezek rendelkezésére bocsátva a bűncselekmény kriminalisztikai fotóit.
Megállapításra került, hogy ez az intézmény a vádlottat 600 lej bírság kifizetésére kötelezte a Székelyföld nem Románia szöveg nyilvános használatáért. A többi eszme kapcsán az intézmény leszögezte, hogy a Civil és politikai jogok nemzetközi egyezsége, jóváhagyva 1974-ben, 19.cikk 3 bekezdés, valamint az Európai Emberi Jogi Konvenció 10 cikk értelmében a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága nem abszolút, hanem korlátozható, nemzetbiztonsági okokból, ha valaki más személyi jogai vagy hírneve sérül, a közrend, közegészség vagy közerkölcs megvédése érdekében.
Így az Országos Diszkriminációellenes Tanács szerint ezek a korlátok túl lettek lépve, de a bűncselekmény meglétének vagy súlyosságának megítélése nem tartozik az intézmény hatáskörébe.
A bíróság szerint a vádlott véleménye, miszerint a szóban forgó eszmék politikai és területi vonatkozásúak, hibás. Mégha a forgalmazott tárgyak némelyike nem is fejez ki egyértelműen szélsőséges nacionalizmust vagy idegengyűlöletet, ezek az eszmék közvetve a politikai és területi kérdések megoldására tett javaslatokból származnak, mint a határok radikális átrajzolása, és valamely, nemzeti hősnek felfogott történelmi személyiségnek a szélsőséges, a nagy többség véleményével teljesen ellentmondó megítélése.
Következésképpen a vádlott elkövette az ellene felhozott bűncselekményt.
A büntetés megállapításánál figyelembe lett véve enyhítő körülményként, hogy a vádlott együttműködő magatartást tanúsított a büntetőeljárás során, ugyanakkor a vádlott, szubjektív módon, tévedésben van a cselekedetei bűncselekményi jellegére vonatkozóan.
A határozat értelmében 500 lej adminisztratív bírság, 370 lejes perköltség terheli a vádlottat, valamint a lefoglalt temékek elkobzása.”

Szerk. megj.: a valamely, nemzeti hősnek felfogott történelmi személyiség az Avram Iancu, amelyet pólókon ábrázoltam, a következőképpen:



a nagy többség véleményével teljesen ellentmondó megítélése pedig, noha nincs az ítéletben pontosítva, de azt jelenti, hogy míg Romániában nemzeti hősként tisztelik Avram Iancut, addig én kültéri rendezvényen nyilvánosan fejtettem ki, hogy az illető tömegyilkos és népirtó volt, aki az 1848'49-es szabadságharc alatt az erdélyi románság által elkövetett magyarellenes rémtetteket, Nagyenyed, Abrudbánya, Zalatna és 150 más helység magyarajkú lakosságának teljes kiirtását koordinálta és szervezte. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése