2022. november 19., szombat

A román Legfelsőbb Semmítőszék parádés végleges döntést hozott - a vakcinaigazolványok szinte minden létező emberi jogot megsértettek


(Elena Corina Ciuchi a Facebookon)

Két román állampolgár, Corina Ciuchi ügyvédnő és Dan Puiu fotográfus nyújtott be keresetet a közigazgatási bíróságon a romániai vakcinaigazolvány, az ún. zöldkártya bevezetését elrendelő, veszélyhelyzeti kormányhatározat ellen még annak érvényessége alatt, 2021-ben.

A kereset már első fokon hatalmas sikert ért el, tavaly december 3-án Amer Jabre, a Bukaresti Ítélőtábla bírája elrendelte az illető kormányhatározat vakcinaútlevélre vonatkozó passzusainak visszavonását.

A mostani, semmítőszéki döntés ezt a határozatot emelte jogerőre. A három semmítőszéki bíra, Horatiu Patrascu, Mariana Constantinescu és Beatrice Maris.

A jogerőre emelt bírósági határozat többek között kimondja, hogy a COVID-19 nevű betegségre elérhető számos más gyógyszer is a gyógyszerpiacon, léteznek az oltáson kívül más módszerek annak gyógyítására, ezért nem bizonyítható a vakcinázottsági alapon történő hátrányos megkülönböztetés, alapvető és nem alapvető emberi jogok gyakorlásának betiltásának abszolút szükségszerűsége, amelyet a román alkotmány megkövetel, mint bármely jogkorlátozás alapvető feltételét. 

Amennyiben tehát nem áll fenn az oltottsági alapú jogkorlátozás abszolút szükségszerűsége, megállapításra kerül, hogy a vakcinaútlevelet előíró kormányhatározat megsértette úgy a román alkotmány 53. cikk 2) pontját, mint a diszkrimináció kizárásáról szóló 2000 évi 137. korm. rend. vonatkozó cikkeit, de megsértette az Emberi Jogok Európai Kartájának 14. cikkét, és az Egyetemes Emberi Jogi Nyilatkozat 2. és 7 cikkét is. 

A véglegessé vált bírósági határozat egyértelmű jogi precedenst teremt minden román állampolgárnak, hogy anyagi kárpótlást követeljen az alapvető jogai korlátozásáért, amennyiben ilyen történt vele oltottsági státusza alapján, ami a cca. 80%-ban oltatlan román állampolgároknak természetesen igen jó hír. 

Az ítélőtábla határozatáról igen jó román nyelvű jogi elemzés és maga a határozat is megtalálható a Lumea Justiției román nyelvű jogi portálon, itt

A semmítőszék határozatól is igen jó román nyelvű elemzés található szintén az említett portálon, itt

Kapcsolódó:

LECTIA LUI JABRE – Sentinta prin care judecatorul CAB Amer Jabre a suspendat si anulat certificatul verde (luju.ro) 

S-A BATUT IN CUIE: CERTIFICATUL VACCINARII E ABUZIV (luju.ro)

NO GREEN PASS! Precedens értékű bírósági ítélet Európában! - Hiába felebezett a román kormány, a Román Legfelsőbb Semmítőszék és Ítélőtábla jogerősen TÖRVÉNYTELENNEK ítélte a vakcina-igazolványokat (szmm.substract.com)

1 megjegyzés:

  1. Mindeközben nálunk (pontosabban náluk) minden a “legnagyobb rendben”, szokás szerint:
    https://szmm.substack.com/p/valami-buzlik-magyarorszagon-a-who

    VálaszTörlés