2022. november 4., péntek

Azt aratjuk, amit vetettünk - az EU csatlakozási szerződés értelmében például a népszámlálást is Brüsszel szabályozza, minden tagállamnak kötelező rendeletben

A népszámlálással kapcsolatosan fordultam a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), azt sérelmeztem, hogy nem egyértelmű a célja és nem is törvényes a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szervezett, népszámlálásnak nevezett adatgyűjtés, vagyis nem teljesíti az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 4. cikk 1) pont követelményeit.

Meglepetésre a NAIH azt válaszolta, hogy a kérdésben nem a 2011. évi CXII. törvény a mérvadó, mert az csak a személyes adatok bűnüldözési, nemzetbiztonsági és honvédelmi célú felhasználására vonatkozik. Minden más esetben az általános adatvédelmi rendelet alkalmazandó, ami egy minden tagállamra kötelező brüsszeli rendelet. Korábban a KSH is ugyanerre hivatkozott közérdekű adatigénylésre nyújtott válaszában.

A NAIH továbbá arról is tájékoztat, hogy Brüsszel az Alaptörvény vonatkozó előírásai szerint igenis írhat elő általánosan, tehát Magyarországon is kötelező magatartási normát. 




Kapcsolódó:

A NAIH-nál támadtam meg a népszámlálást, mert célja nem egyértelmű és nem is jogszerű (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése