2022. november 26., szombat

Volt eddig is hirtelen halál a focipályán, de nem évi 36!



A hirtelen halál (leggyakrabban szívhalál) nem ismeretlen jelenség a focivilágban.

A kovidrémuralom mentegetőinek egyik kedvenc érve, hogy eddig is haltak meg hirtelen a focipályán sportolók. És ez igaz is. A FIFA, azaz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (az egyik legmeghatározóbb, és a sporton messze túlmutató nemzetközi szervezet amúgy) rendszeres és naprakész statisztikát vezet a focipályán elhunyt minden nyilvántartott sportolóról, ami azonban nem nyilvános.

Nyilvános adat található ugyanakkor a Wikipédián, eszerint 2021-ben 21, a FIFA által jegyzett focista vesztette életét a focipályán, meccs közben. Eszerint a statisztika szerint kb. négyszer annyian vesztették tehát életüket 2021 során, a focipályán, nyilvántartott sportolók, mint az azelőtti 12 éves átlag, ami évente 5 hirtelen elhalálozásos eset (A Wikipédia vonatkozó cikke 1889-től errefele minden évre közöl eseteket, ezekből kiszámolható egyfajta éves átlag).

Mivel sajnos nem nyilvános a FIFA ilyen irányú hivatalos statisztikája, civilek vették a fáradtságot, és az újságcikkeket böngészve ez mellett a 21 eset mellett további 15 esetet tártak fel, szintén jegyzett focisták hirtelen haláláról 2021-ben, amelyek valamilyen oknál fogva nem szerepelnek a Wikipédia vonatkozó cikkében. 


És akkor a lista, a netes források szerint 2021-ben a focipályán elhunyt, a FIFA által hivatalosan jegyzett focisták névjegyzéke:



Kapcsolódó:

List of association footballers who died while playing (wikipédia) 


5-fold increase in sudden cardiac deaths of FIFA players in 2021 (stephenc.substack.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése