2024. június 12., szerda

Hivatalos rovásírásos helységnévtáblát Lónyára!

A Székely Köztársaság Kormánya közérdekű bejelentésben kérte az újonnan megválasztott lónyai testületet, hogy helyezzen ki hivatalos rovásírásos helységnévtáblákat a település ki és bejáratainál. Kérésemet arra alapozom, hogy magamat székelynek vallom, lónyai lakcímmel rendelkezem, és a nemzetiségi törvény értelmében azokon a magyarországi településeken, ahol egy bizonyos nemzetiség eléri a lakosság arányának 10%-át, ott kötelező kiírni az illető nemzetiség nyelvén és írásmódjával a település nevét a helységnévtáblákon.

Noha Lónyán nyilván nincs 10% székely, de a törvény nem tiltja, hogy 10%-os lakosságarány alatt is ne lehessen kiírni, és álláspontunk szerint a település a székelység iránti tiszteletből használhatná a rovásírást a helységnevek feliratozásában. 


Az akció a Budapesti Székely Nemzetgyűlés határozatával, az egész Kárpát medencére kiterjedő, hivatalos rovásírásos helységnévtábla mozgalom elindításával összhangban valósult meg. 

Kapcsolódó:

Trianon kereszt, köztársasági elnökválasztás, Székelyföld nem Románia! - ilyen volt a Székely Nemzetgyűlés a Hősök terén (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése