2023. december 26., kedd

Etiópia nem ismeri el a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot - ezzel az indokkal utasította el a nyomozást Tedros ellen az ügyészség

Miután a Készenléti Rendőrség joghatóság hiányában áttette a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészséghez, a főügyészség lezárta a Tedros Adhanom Ghebrejesus elleni nyomozást emberiesség elleni bcs. és népirtás tárgyában. A feljelentést Vince Pókember Erik New Yorkból valamint Kolompár Gerzson tették meg. 

Érdekesség, hogy a Készenléti Rendőrség átiratban közölte a feljelentőkkel, hogy az ellene Magyarországon folyó nyomozásról tájékoztatta magát Tedrost is. A Készenléti Rendőrség külön kiemelte átiratában, hogy Tedros egyébként is diplomáciai mentességet élvez Magyarországon. 



A feljelentést az ügyészek azzal utasították el, hogy Etiópia soha nem ismerte el a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát. valamint Magyarország és Etiópia között nincs jogsegélyegyezmény érvényben. Ezért az ügyészek logikája szerint az Etiópia területén elkövetett népirtásért és emberiesség elleni bűncselekményekért Tedros nem vonható felelősségre nemzetközi jogszabályrendszer (jelen esetben a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság legfontosabb nemzetközi jogi szerződése, a Római Statútum) alapján még Magyarország területén sem. 




Vince Erik tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy panasszal kíván élni az elutasítás ellen. Ezúton is gratulálunk neki a kitartó jogi munkájához és akcióihoz.

Kapcsolódó:

Vincze "Pókember" Erik feljelentette Tedrost a magyar hatóságoknál (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése