2023. december 29., péntek

A románok csak válaszoltak a székelyek provokációira az Uz völgye botrány során - ezt állapította meg a román bűnüldözés több éves nyomozás során

Nem hazudtolta meg magát az interetnikai konfliktusok kezelése során ultrakorrupt és ultraelfogult román bűnüldözési hatóság, a Csíkszeredai Bíróság melletti Ügyészség, aki számtalan feljelentés, ügylezárás és ügy újranyitás után ismételten megállapította, hogy nem történt törvénysértés az Uz völgyi temetőbe betörő román martalócok megnyilvánulásai által. 



A hatalmas politikai hullámokat kavaró 2019 nyári botrány kapcsán, amikor is román tüntetők a tétlenül szemlélődő román csendőrség szeme láttára foglalták el az Uz völgyi temetőt, annak ellenére, hogy székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni azt, a Magyar Polgári Párt, Mezei János akkori gyergyószentmiklósi polgármester, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat és jómagam tettünk feljelentést. Ezt a kombinált feljelentési akciót a Moinesti Bíróság melletti Ügyészség határozatában elutasította. 



Az elutasítást a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat támadta meg, és a Moinesti Bíróság megsemmisítette az ügy lezárását elrendelő ügyészségi határozatot. Az ügyet újranyitották, és azt ezúttal a Csíkszeredai Bíróság melletti Ügyészség vizsgálta, mert időközben ő lett a területileg illetékes.


A szeredai ügyészek nem haboztak, egyértelműen etnikai alapon vizsgálták az ügyet, két cselekvő csoportot, a "magyarok" és a "románok" csoportját jelölve meg. A rongálás, közrend elleni bcs. és etnikai alapú uszítás lehetséges bűncselekményeket vizsgálták. 

Megállapították, hogy rongálás bűncselekménye nem valósult meg, mert azt csakis a sértett feljelentése nyomán lehetne vizsgálni, azonban a sértett Csíkszentmárton Önkormányzata nem tett feljelentést rongálás ügyben. A közrend elleni bűncselekmény és az etnikai alapú uszítás cselekményeinek vizsgálatakor a zseni ügyészek megállapították, hogy a "románok" csoportjának közrend elleni bűncselekmények és uszításai pusztán válaszok voltak a "magyarok" csoportjának provokációira. 


Az ügyészek felrótták Hargita megye előljáróinak és az önkormányzati vezetőknek is azt, hogy ők maguk is ott voltak a magyar tömegben és uszították a magyar etnikumúakat, hogy konfliktusba keveredjenek a románokkal, azáltal, hogy nem engedik be őket a temetőbe. 

A magyarok provokációi ilyen közveszélyes tettekben nyilvánultak meg a tanúvallomások alapján, miszerint egy magyar etnikumú egy kulcsot támadólag lóbált a román tömeg felé. 

A szeredai ügyészek azt is fenntartják, miszerint a Dormánfalva Polgármesteri Hivatala által kiállított rendezvénytudomásulvételi engedély, aminek birtokában a román nacionalisták az Uz völgyében tartózkodtak, teljesen legális és törvényes volt, annak ellenére, hogy időközben kiderült, az Uz völgyi temető közigazgatásilag akkor sem, és most sem tartozott Dormánfalvához. 


Kapcsolódó:


  


Pedig ez azt hittem ziccer - a Moinești-i ügyészség elutasította a feljelentésemet az Úz völgyi vandál rongálók ügyében (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése