2024. március 18., hétfő

Bravúr - a székely kormány kiharcolta a hivatalos adatokat a székelyek és csángók számáról

Egy közérdekű panaszban konkrétan diszkriminációval vádoltam meg a Nemzeti Statisztikai Hivatalt (NSH), mert többszöri megkeresésemre sem voltak hajlandóak kiadni a székelyek hivatalos számát azon az ürügyön, hogy az adatok még feldolgozás alatt állanak, azonban Dan Tanasa szélsőséges magyargyűlölő román parlamenti képviselő adatigénylésére azonnal kiadták azokat.

Noha nem a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordultam, hanem csak simán a NSH vezetőségéhez, az esetleges diszkrimináció elkövetésétől megrettenve a statisztikai hivatal végül sietve közölte a kért adatokat. Ezek értelmében a székelyek hivatalos száma  2021 december 1-én, a 2022-es romániai népszavazás referenciaidőpontjában 53.830, a csángóké pedig 550.


A NSH elnézést kért a késői adatszolgáltatásért, azt állítva, hogy valóban nincsenek még teljesen feldolgozva az adatok, de pont ez a két adat, a székelyek és csángók száma, rendelkezésre áll. 

Mivel eléggé méltatlan állapot, hogy a székelység a saját létszámára vonatkozó információkat pont a szélsőséges magyar és székelyellenes Dan Tanasatól kénytelen megtudni, ezért a Székely Köztársaság Kormánya, mint a jelenleg hivatalos székely közképviseleti szerv ezúton tehát tájékoztatja a székelységet, hogy immár nekünk is rendelkezésre állnak a hivatalos forrásból, a romániai Nemzeti Statisztikai Hivataltól származó adatok, amelyek szerint 53.830 székely és 550 csángó nemzetiségű személy van jelenleg Romániában a legutóbbi népszámlálási adatok fényében. 

A székelység és csángóság településenkénti eloszlásáról még nem rendelkezünk hivatalos adatokkal.

Kapcsolódó:

Megvan a Dan Tănasă féle dokumentum a székelyek számáról, a székely kormány adatigénylését harmadszor is elutasította a Statisztikai Hivatal (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése