2024. március 27., szerda

Válaszolt Pintér - titkos a kínai-magyar járőrszolgálatról szóló paktum szövege

Válaszolt a Belügyminisztérium arra a közérdekű adatigénylésemre, amelyben a kínai-magyar közös járőrszolgálatról szóló nemzetközi egyezményről érdeklődtem.

A belügyminisztérium közölte, hogy nem tudják kiadni az egyezmény teljes szövegét, mert ahhoz a kínai fél beleegyezése is szükséges. 

A belügyminisztérium továbbá tájékoztatott, hogy kizárólag a turizmus miatt kellenek a kínai rendőrök Magyarországra, mert ugye óriásira nőtt a kínai turizmus hazánkban. Nyugtatgatott, hogy a kínai rendőröknek önálló intézkedési, járőrözési és más rendőri jogkörei nem lesznek, hanem csak magyar kollégájukkal együtt járőröznek majd. 

Arra a kérdésemre, hogy magyar rendőrök fognak-e Kínában járőrözni, nem válaszolt a belügy, sem arra, hogy álláspontjuk szerint kínai rendőrök alkalmazása az utakon nem sérti-e az alaptörvényt, amely kimondja, hogy a közrend és a közbiztonság megőrzése a magyar (ergo nem a kínai) rendőrség feladata. 



Kapcsolódó:

15 nap gondolkodási időt kért Pintér arra a kérdésemre, hogy nem-e alaptörvényellenes a kínai járőrök alkalmazása (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése