2024. március 10., vasárnap

Végre az önrendelkezés útjára lépett a székelység - 53.830 székely van Romániában a hivatalos népszámlálási adatok szerint


A Nemzeti Statisztikai Hivatal a székely kormány ismételt adatigényléseire nem, viszont Dan Tanasă székelyellenes blogger közérdekű adatigénylésére válaszul kiadta a székelyek számát a legfrissebb népszámlálási adatok tükrében. 

Eszerint 2021 december 1-i hivatalos romániai népszámláláson (amire egyébként az áljárvány miatt csak 2022-ben került sor valójában, és több hónapig tartó, online is megvalósítható procedúra volt) egészen pontosan 53.830 személy vallotta magát székelynek. 

Az adat megdöbbentő, annak tükrében, hogy az azelőtti, 2011-es hivatalos népszámláláson mindösszesen 1.665 személy vallotta magát székelynek, azelőtt meg, 2002-ben negatív rekordként mindössze 531 székely létezett Romániában. 

1992-ben ennél valamivel több, 831 személy vallotta magát székelynek (köztük megboldogult anyai nagyapám, aki előtt ezúton is tisztelgek az akkori éleslátásáért). 

A legtöbb, hivatalosan, népszámláláson regisztrált székely az 1848-'49-es magyar szabadságharc leverése után volt, 180.710 személy vallotta akkor magát székelynek a történelmi Székelyföldet nagyjából lefedő Udvarhely Katonai Körzetben. 

Ez a legújabb, egészen brutális, 53.830-es adat a fősodratú székely, erdélyi magyar és magyarországi magyar politikum hatalmas arculcsapása, ugyanis gyakorlatilag, a Székely Köztársaságon és egyéni székely influenszereken kívül, egyetlen politikai párt, civil szervezet, alapítvány, egyház, politikával foglalkozó baráti társaság (mint például a Székely Nemzeti Tanács) sem vállalta fel széles e Kárpát hazában azt az egyszerű, mégis nagyszerű és logikus gondolatot, hogy amennyiben önrendelkezni akarunk a nemzetközi jog szerint, mint székelyek, ahhoz magunkat hivatalosan is annak kell vallanunk. 

A Székely Köztársaság Kormánya üdvözli a székelységnek ezen a népszámláláson kifejezett, önmaga identitásának felvállalásáról hozott döntését, úgy tűnik, elkezdett felnőni a székelység a rá váró történelmi feladatra, hogy végre kivívja a helyét a világ népeinek asztalánál. És még azon kívül is van ugye feladata, de erről majd később. 

Az pedig, hogy a székely kormány ismételt kéréseire nem, de a székelyellenes blogger, Dan Tanasă kérésére azonnal kiadták a román hatóságok az igényelt adatot, azt mutatja, hogy gondolom a románok is nyeltek egy nagyot, amikor meglátták ezt a számot. (Egyébként harmadszor is kikértem az adatokat, remélhetőleg ezúttal hivatalosan a kormánynak is kiközlik.)

Kapcsolódó:

Ce diferențe cu secuii din România (cotidianul.ro)  Megduplázódott a székelyek száma Magyarországon a hivatalos népszámlálási adatok tükrében (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

2 megjegyzés: