2021. november 12., péntek

Szülő szállt szembe iskolai rémmaszk-kényszerrel

Hubai Czimrák Zsolt József egy közösségi oldalon tájékoztatott egy iskolai, kötelező maszkviselést előíró intézkedésről.



Zsolt azonban nem hagyta annyiban, levelet írt az iskolának a Kréta rendszeren keresztül, melynek szövegét eljuttatta hozzám is, íme:

"Sem jogszabály, sem az Intézkedési Terv kötelező tantermi maszkviselésről nem rendelkezik. Az iskola fenntartója, és a kormányzat részéről ajánlat sincs. Szükségessége nem indokolt.

„A helytelen maszkviselés fokozott fertőződési kockázatot jelent. A gyermekek körében nehezen biztosítható az egész napos helyes maszkviselés, különös tekintettel az alsó tagozatosokra. Az esetleges egész napos maszkviselés a gyermekek szervezetét jelentősen megterheli, ezért nem látjuk biztosítottnak ezen szabály betarthatóságát. Megítélésünk szerint gyermekek esetében nem biztosítható a maszkok szabályos fel- és levétele, illetve tárolása például étkezési szünetekben. A helytelen maszkhasználat (…) jelentősen fokozza a megfertőződés kockázatát. A maszk viselése nem befolyásolja a vér oxigéntelítettségét, azonban hosszú időn keresztül viselése fokozott terhet ró a szervezetre, különös tekintettel a gyermekekre. A viselés során a maszkok légzési ellenállása a kilélegzett/lecsapódó párától és/vagy az esetlegesen megszűrt részecskék okozta »telítődéstől« növekedhet, (…) a viselő számára kisebb-nagyobb mértékű légzésfiziológiai többletterhelést jelent, azaz a maszk légáteresztő képessége csökkenhet. (…) A fentiek alapján a maszkok átnedvesedése esetén indokolt azok cseréje." /Müller Cecília országos tisztiorvos/ 


Szerencsére az óvodák és bölcsődék vezetői – érezve a társadalmi nyomást, meg talán értesülve az országos tisztifőorvos állásfoglalásáról – nagyon hamar visszavonták az intézkedésüket. Kérném a fentiek tekintetében az intézkedés visszavonását, jelenleg ugyanis a maszk viselését nem támogató vagy megtagadó szülőket és diákokat büntetik. A maszkot nem vagy nem megfelelően viselő diákok például rossz érdemjegyet kapnak (kis 1-est), a maszk gyermekekre adását megtagadó szülőket pedig jelentik a családsegítő központoknak. 

Van tétje tehát annak, hogy melyik oktatási intézmény mennyire indokoltan, mennyire valós kockázatértékeléssel és mennyire jogszerűen hozza meg maszkviselési döntéseit.

 Tisztelettel: 

Hubai-Czimrák Zsolt "

Meg is érkezett a válasz erre a levélre:


Kapcsolódó:

Jogalap nélkül maszkkötelezés visszautasítása (felelos-szulok-es-emberek-kozossege.webnode.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése