2022. június 5., vasárnap

Egy napra Csíkszereda lett a Kárpát medence fővárosa - a csíksomlyói pünkösdi búcsú. A főszónok a "szép új világot" ostorozta


Végre az újvilágrend elmebajos szabályai nélkül, egy kamujárvány ürügyén bevezetett tömeges jogfosztások, utazási korlátozások, injekciót fel nem vevők diszkriminációja, maszkhordatás és egyéb emberiesség elleni bűncselekmények nélkül zajlott az idei csíksomlyói búcsú. 

A rendezvény résztvevői számát még a román sajtó is 350000-re becsüli, ami annyit jelent, hogy legalább félmillió résztvevővel számolhatunk optimista, magyar és székely becslések szerint.

Az alfalusi keresztaljával tettük meg a Balázs József székely identitású festőművész vezette keresztalja gyalogos zarándoklatának utolsó szakaszát, a csíksomlyói nyeregbe való felkapaszkodást, majd a Salvator kápolna előtti zászlóhajtáson vettünk részt nejemmel, Váradi Viktóriával és Bajna Leventével, a Székely Népi Egység Egyesület elnökével. 


A csíksomlyói búcsún idén Exc. és Ft. dr. Udvardy György veszprémi érseké volt a dicsőség, hogy beszédet tarthatott, a szentmise keretében, ennyi ember előtt. Beszédét a csíksomlyói búcsú idei jelmondatával kezdte, "Pax et bonum", azaz "Béke és jóság".

A érsek úr beszédében nem kímélte az újvilágrendet, amelybe az elmúlt két év során belekóstolt az emberiség, sem a tömeg szerint gondolkodókat, azaz az újvilágrend-ellenes mozgalom szóhasználata szerinti "birkákat":

"Kitalálhat magának új törvényt, odébb rakhatja a mezsde kövét, álmodozhat maga teremtette új teremtményekről, új emberről, maga alkotta új rendről, a szép új világról, az életet nem tudja megnyerni, csak vesztes lehet. Még akkor is, ha ez a kreatúrája a tömeg szerint gondolkodónak, élőnek nem tűnik veszélyesnek, pusztítónak." - szögezte le (a videóban 3:48:00-tól).

 

A vallási-nemzeti óriásrendezvényen természetesen világi közéleti szereplők is szép számmal megjelentek, köztük több újvilágrend propagandista is, például Áder János volt magyar köztársasági elnök. A nemzeti és újvilágrend-ellenes oldal is képviseltette magát, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Önvédelmi Mozgalom számos tagja valamint Szabadi István parlamenti képviselő is tiszteletét tette a búcsún.

A rendezvény legkiemelkedőbb mozzanata természetesen a félmillió torokból felcsendülő magyar, székely és régi székely himnusz voltak a szentmise végén, magyar, autonomista kék-sárga és függetlenségpárti piros-fekete székely, felvidéki, valamint történelmi, pl. árpádházi zászlók tengerében. 


Az idén a csíksomlyói pünkösdi búcsú pontosan egybeesett a gyalázatos trianoni békediktátum aláírásának időpontjával, június 4-vel. A tömegben ezért a himnuszok eléneklése után szórványosan többször is elhangzott a "Vesszen Trianon!" és "Székelyföld nem Románia!" felkiáltás, azonban ezt sajnos még idén nem vette át a hatalmas tömeg. 

Megállapítható, hogy végül hatékony propagandaeszköznek bizonyult a szervezők azon erőfeszítése, hogy román fordítást biztosítsanak a román ajkú katolikusoknak, akik résztvettek a rendezvényen, mert egyrészt ez nem vezetett tömeges, hangsúlyozott és provokatív román jelenléthez, másrészt cserébe a teljes román fősodratú sajtó tulajdonképpen tárgyilagosan, néhol pozitív hangnemben számolt be az óriásrendezvényről, az előző évek gyakorlatával szemben, és mindenhol kiemelték ezt a gesztust.

A búcsú elmaradhatatlan kirakodó vására hálistennek bővelkedett magyar és székely zászló kínálatban is, noha az erdélyi sajtó azzal riogatott, hogy leszűkítik a vásáros kínálatot egyházi jellegű kegytárgyakra és népművészeti kellékekre. 

Képgaléria:










Kapcsolódó:

A hála jegyében indult zarándokolni az alfalvi keresztalja (szekelyhon.ro) 

Sute de mii de pelerini au luat parte la Rusaliile Catolice, la Șumuleu Ciuc. Evenimentul, nelipsit de incidente (stirileprotv.ro)

Maszk és majomoltáskártya nélkül merészkedett ki Áder János a csíksomlyói búcsúra (ruszinkarpatalja.blogspot.com)


Visszasírjuk Ráduly Robit - római fordítást biztosítanak a búcsún, magyar és székely zászlót viszont nem lehet árulni, mert "bóvli" (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése