2022. június 23., csütörtök

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be egy oroszpárti Facebook csoport a Luganszki Népköztársaság elismeréséről

 

A mai nappal benyújtásra került a Nemzeti Választási Bizottságnál az a népszavazási kezdeményezés, amelynek kérdése így hangzik:

“Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés jogszabályban szólítsa fel a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022.(V.24.) Korm.rendelet cc) pontja értelmében javaslatot tegyen a Luganszki Népköztársaság elismerésére?”


A népszavazási kezdeményezésre a szükséges, 20-nál több, 30-nál kevesebb támogatói aláírást a budapesti Andrássy úton, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségével szemben június 11-én tartott oroszbarát, a "Kiállunk Oroszország mellett" elnevezésű Facebook csoport által szervezett tüntetésen sikerült összegyűjteni. 

Ugyanazon alkalomból a Donyecki Népköztársaság elismerésére is gyűjtöttünk aláírásokat, azonban az még nem gyűlt össze a szükséges mennyiségben. 

Magánszemélyként a Katalán Köztársaság elismerése érdekében is nyújtottam be népszavazási kezdeményezést, akkor azzal az indokkal utasították el a kérdés hitelesítését, hogy az eddigi gyakorlat szerint az új államok elismerését kormányhatározat valósítja meg azáltal, hogy felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy javasolja elismerésre az illető államot, valamint tegyen előterjesztést a köztársasági elnök részére a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. Ezt a gyakorlatot alkalmazta Magyarország a Koszovói Köztársaság és a Dél-Szudáni Állam esetében is. 

Ebből okulva a kérdés a Luganszki Népköztársaság elismerése ügyében már úgy került megfogalmazásra, hogy ezúttal nem kormányrendeletben, hanem jogszabállyal indítsuk el az elismerési folyamatot, éspedig a külgazdasági és külügyminiszter részére, hogy ő, a jogszabályból fakadó kötelezettsége alapján tegye meg a javaslatot az új állam elismeréséről. 

Kapcsolódó:

Kiállunk Oroszország mellett - oroszpárti tüntetés zajlott Budapesten az orosz nagykövetséggel szemben az Andrássyn (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Azért nem engedélyezik a népszavazást Katalónia elismerésének ügyében, mert az új államokat a kormány ismeri el kormányrendeletben, és nem az Országgyűlés szerves törvényben - Ilyent hallottál? (ruszinkarpatalja.blogspot.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése