2022. szeptember 6., kedd

A híresztelésekkel ellentétben mindenki szabadon vallhatja magát székelynek az őszi magyarországi népszámláláson

Számos pletyka keringett internetes közegben arról, hogy az idei őszi magyar népszámláláson nem választható szabadon a nemzetiséghez való tartozás, hanem csak a Magyarországon hivatalosan elismert honos nemzetiségekből lehet választani, utánajártam.

Ma reggel a Központi Statisztikai Hivatalhoz fordultam közérdekű adatigényléssel, amelyben az iránt érdeklődtem, hogy a népszámlálás során a népszámlálási kérdőíven a nemzetiség résznél szabadon beírható-e bármilyen nemzetiség az önazonossághoz való jog alapján, vagy csakis a Magyarországon elismert nemzetiségekből lehet választani. 

Közérdekű adatigénylésemre rekordidőn belül, alig egy órán belül válasz érkezett, és ebben a válaszban Horoszné dr. Gulyás Margit, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa arról tájékoztat, hogy a népszámlálási kérdőiven szabadon beírható bármilyen nemzetiség. 


A témával kapcsolatosan a Facebookon tettem közzé élő videót, amelyben székely önazonosságunk megvallására szólítottam fel a magyarországi székelyeket az idei népszámlálás alkalmával. 

 


 Kapcsolódó:

Népszámlálás 2022 (nepszamlalas2022.hu)



3 megjegyzés:

  1. https://ms-my.facebook.com/szekelyfonix/videos/-a-sz%C3%A9kely-is-magyar-csak-egy-kicsivel-t%C3%B6bb-tam%C3%A1si-%C3%A1ron/1091297881621572/
    https://szekelyhon.ro/olvasoink-kuldtek/kik-azok-a-szekelyek-milyen-nyelven-beszelnek

    „a székely is magyar csak egy kicsivel több”,

    VálaszTörlés
  2. Azt hallottad, hogy Pócs Alfréd a szkíta nemzetiséget szorgalmazza?
    https://orvosokatisztanlatasert.hu/dr-pocs-alfred-kerese-a-magyarokhoz-rovid-valtozat/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szkíta is oké, de jelenleg a székely az, amivel lehetne egy nagyobbat lépni előre a világpolitikai sakktáblán. A székely nem virtuális, hanem valós öntudat, több százezres tömegbázissal.

      Törlés