2022. szeptember 20., kedd

Válaszolt a KSH - a 24.838 "kovidban" elhunytból 19.510-nél volt kísérőbetegség

Néhány nap alatt válaszolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) arra a közérdekű adatigénylésemre, amelyben arról érdeklődök náluk, hogy a tavalyra hivatalosan, a KSH statisztikákban jegyzett 24.838 "kovid" halálokkal elhunyt személyből hány személy szenvedett rosszindulatú daganatban, heveny szívizomelhalásban, agyérbetegségben, májbetegségben, egyéb ischaemiás szívbetegségben, hörghurutban, tüdőtágulatban, asztmában, hány esetben szenvedett motorosjármű balesetet és hány esetben vetett véget önkezével életének.

Közérdekű adatigénylésemben arról is kértem tájékoztatót, hogy a haláleseteket tudják-e boncolási jegyzőkönyvekkel is igazolni. 

Némi nyugalomra ad okot, hogy válaszában a KSH sajnálkozva közölte, hogy a WHO kitöltési szabályai szerint a motorosjármű baleset és az  öngyilkosság akkor sem számolható kovi haláloknak, ha történetesen az elhunytak koviban "szenvedtek". 

A továbbiakból kiderül, hogy a halottvizsgálati bizonyítvány a tavaly a KSH statisztikái szerint kovidban elhunyt 24.838 személyből 19.510-nél tartalmaz kísérőbetegséget, rosszindulatú daganat, heveny szívizomelhalás, agyérbetegség, májbetegség, egyéb ischaemiás szívbetegség, hörghurut, tüdőtágulat, asztma pedig 9.366 esetben szerepel (ebből tehát több személy szenvedhetett agyvérzést, infarktust, szenvedhetett végső stádiumú rákos megbetegedésben, májcirózisban stb., halálozott el és lett mégis kovidosként elkönyvelve, de erről pontos adatot nem közölt a KSH, noha kértem). 

Egy kis további trükk is van a dologban, elvileg a krónikus, önmagukban is halálhoz vezető betegségeket kell a fő halálokként feltüntetni, és a kovidot csak akkor, ha a krónikus betegnél ez vezetett a halálozáshoz. Annak eldöntése azonban, hogy a kovid, vagy a krónikus betegség vezetett-e a halálhoz, a halál okát megállapító orvos feladata, aki a halotti bizonyítványt is kitölti. 

Itt ugye sokunknak beugrik az a tavalyi rejtett kamerás felvétel, amelyen egy dokinéni arról beszél a felháborodott hozzátartozóknak, hogy muszáj minden halottat kovisnak beírni, mert másképp elveszítik a munkahelyüket.


Kapcsolódó:

Arról érdeklődök a KSH-nál, hogy az általuk közzétett 24838 "Covid19"-es elhunytból hányan szenvedtek pl. motorbalesetet (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Döbbenet: "Beírjuk kovidosnak, hiába nem volt az, mert ha nem, elveszítjük a munkahelyünket", állítja egy rejtettkamerás felvételen egy egészségügyis (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése