2022. szeptember 19., hétfő

Félreértés vezethetett a szolnoki oltatlan iskolások maszkhordásos diszkriminációjához - közérdekű panasszal orvosoljuk

Közérdekű panaszban fordultam a szolnoki Tiszamenti Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumhoz, amiért diszkriminálják az oltatlan tanulókat azzal, hogy csak rájuk vonatkoztatják a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 51473-1/2022/JIF sz. átiratában foglaltakat, miszerint vagy 5 nap karanténba kell vonulni, vagy 5 napig maszkot kell viselni, amennyiben szoros kontaktba kerültek ún. "kovidosokkal".

Az igazgató azonnal rendelkezésre bocsátotta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának levelét, amelyben a következők állnak:

"Igazolt COVID 19 fertőzés esetén a fertőzöttel szoros kapcsolatba került oltatlan, COVID 19 fertőzésre gyanús tüneteket nem mutató személy látogathatja - akár dolgozóként, akár óvodásként, tanulóként - a köznevelési intézményt. Az igazolt COVID 19 fertőzöttel történt szoros kontaktus időpontjától számított 5 napig köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni."


Megállapítható, hogy félreérthetően van fogalmazva az átirat, értelmezhető úgy is, hogy csak az oltatlanok kell 5 napig maszkot viseljenek, amennyiben kontaktszemélynek minősülnek (ezt tette a gimnázium igazgatója), de értelmezhető úgy is, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben most már az oltatlanok is mehetnek iskolába, majd, ettől függetlenül, bárki, aki kontakt, 5 napig maszkot kell viseljen. 

A többi megye és Budapest Főváros átiratai általában helyesen értelmezik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 51473-1/2022/JIF sz. átiratát és oltottsági státusztól függetlenül mindenkire egyformán kötelezővé teszik az előírásokat, nem érkezett ilyen visszajelzés még egyetlen más megyéből sem, hogy csak az oltatlanokat diszkriminálnák jogsértő maszkhordatási kényszerrel.

Mindenesetre közérdekű bejelentésben fordultam a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályához is, hogy módosítsák a tájékoztatójukat, hogy megszűnjön az oltatlan diákok csak Jász-Nagykun-Szolnok megyére jellemző diszkriminációja.

A közérdekű panaszba belefoglaltam, hogy jogszabály vagy felettes egészségügyi hatósági rendelet hiányában az, hogy kizárólag az oltatlanokra kívánnak maszkot adatni, egyrész kiskorúakon elkövetett kínzás és testi sértés, de akár apartheid bűncselekmény is lehet.

Felhívtam a figyelmet a tavalyi Covid 19 "fertőzöttségi" mutatókra, amelyeket Müller Cecília bocsátott a rendelkezésemre, és amelyekből lekövethető, hogyan alakult az oltottak aránya a napi fertőzöttszámban. A trend végén, 2021 utolsó napján valamivel több oltott lett "kovidos", mint oltatlan. Megállapítható, hogy az ún. oltás se nem véd a kovidtól, se nem akadályozza meg, hogy terjessze azt az illető oltott, ergo semmi értelme sem az oltásnak, sem a hozzá kötött kényszerintézkedéseknek. 






Kapcsolódó:

Botrány! Egy szolnoki iskola csak az oltatlanoknak ír elő karantént vagy maszkot, holott a hivatalos eljárásrend mindenkire vonatkozik (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése