2022. szeptember 19., hétfő

Botrány! Egy szolnoki iskola csak az oltatlanoknak ír elő karantént vagy maszkot, holott a hivatalos eljárásrend mindenkire vonatkozik

Közérdekű adatigénylésemre adott válaszában a szolnoki Tiszaparti Katolikus Általános Iskola és Gimnázium közölte, hogy szerintük semmi különleges járványügyi intézkedést nem foganatosítanak, csak annyit, amennyi hivatalosan elő van írva. Ez pedig az oltatlan tanulók számára öt nap karantén, vagy iskolalátogatás maszkban, amennyiben ún. kontaktszemélyek, azaz olyan személlyel kerültek szoros kapcsolatba, akinek hivatalosan pozitív tesztje van az ún. "Covid 19"-re.



A hivatalos előírás ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 51473-1/2022/JIF sz. átirata, amely a következőket tartalmazza:

"COVID-19 fertőzött személyek (dolgozó, óvodás, tanuló) : 

Az Ag gyorsteszt vagy PCR laboratóriumi vizsgálat pozitív eredménye esetén a beteg otthoni elkülönítésére az egészségügyi szolgáltató utasítása alapján kerül sor.
A beteg, amennyiben tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után 7 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető. 
Amennyiben a COVID–19 fertőzött az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható. 
Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív PCR vagy Ag gyorsteszt mintavételének napjától számított 7. napon lehet feloldani. 
A tünetmentes fertőzött a fertőzést igazoló vizsgálat időpontjától számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható. 

COVID-19 fertőzöttel kontaktusba került személyek (dolgozó, óvodás, tanuló): 

Tekintettel arra, hogy a beteg a tünetek megjelenése előtti 48 órában fertőző lehet, ezért a fertőzőképesség ideje (a tünetek megjelenése vagy tünetmentes igazolt fertőzötteknél a mintavétel napja előtti 2 napban) alatt szoros kapcsolatba* került, fertőzésre gyanús tüneteket nem mutató személy látogathatja – akár dolgozóként, akár óvodásként, tanulóként – a köznevelési intézményt. 
Az igazolt COVID-19 fertőzöttel történt szoros kontaktus (potenciális expozíció) időpontjától számított 5 napig köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni. 
Amennyiben a kontakt személynél COVID-19 fertőzésre gyanús tünetek jelentkeznek, akkor a hatályos eljárásrend szerinti egészségügyi intézkedések megtétele szükséges (antigén gyorsteszt vagy PCR vizsgálat, elkülönítés). 
*Szoros kapcsolatban álló személynek minősül az, aki a valószínűsített vagy a megerősített COVID-19 fertőzöttel 
- egy háztartásban él; 
- zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben]; 
- közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján); 
- védőeszköz alkalmazása nélkül új koronavírussal fertőzött beteg váladékával érintkezett (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz). 
Óvoda esetében rendkívüli szünetet indokolt esetben az Oktatási Hivatal rendelhet el, határozott időre, a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárság kezdeményezésére." (forrás: aranyoskozszolg.ininet.hu)

Erre az eljárásrendre hivatkozik például a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának BA-04/NEO/37132-2/2022 sz. átirata is:




Megállapítható, hogy a szolnoki iskola vezetősége vagy hanyagságból, vagy az oltatlanok elleni diszkriminációként csak rájuk tekinti érvényesnek a hatályban lévő, oltottakra is érvényes eljárásrendet. 
Ez az intézkedés, amellett, hogy gyakorlatilag testi sértést, sanyargatást, kínzást ír elő az oltatlan tanulóknak azáltal, hogy maszkot kell viselniük, semmilyen törvényes alap nélkül, egészségügyi intézmény kötelező eljárásrendjével ellentétben, még azzal sem magyarázható, hogy az oltott diákok biztonságban lennének, ezért ne vonatkozna rájuk a járványügyi intézkedés. 
Ugyanis a 2021-es év hivatalos, a NNK által közérdekű adatigénylésre nyújtott adatsorból világosan kiderül, hogy az év elején, amikor még alig voltak oltott személyek, többnyire oltatlanokból kerültek ki az ún. "Covid 19 fertőzöttek", de ez az év végére teljesen kiegyenlítődött, és a hivatalosan nyilvántartott ún. "fertőzöttek"* szinte felét az oltottak tették ki. 

*nyilván nem hisszük el, hogy bármivel is "fertőzött" lett volna vagy lenne jelenleg is bárki ebben a szerintünk statisztikai, bürokrata eszközökkel kreált mű "járványban", de a bürokráciát és annak fogalomtárát nekünk is követnünk kell. Ezért idézőjelekkel és az ún. jellel mutatjuk, hogy ez csak a hivatalos, azaz a szerintünk kamu álláspont illetve fogalom.  

Kapcsolódó:

Eljárásrend COVID-19 fertőzés estén- Kormányhivatali tájékoztató levél (aranyoskozszolg.ininet.hu)

Betérdelt Müller Cecília - a NAIH nyomására kénytelen-kelletlen kiadták a tavalyi évre a kovid fertőzöttek számából az oltottak számát, napi bontásban (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése