2022. szeptember 17., szombat

Nem írható ki népszavazás a Luganszki Népköztársaság elismeréséről

Az "oroszbarát" Magyarországon a mai napon a népszuverenitás nem terjed ki a Luganszki Népköztársaság elismerésére, nem lehet a kérdésről népszavazáson dönteni. Ezt közölte a Nemzeti Választási Bizottság abban a határozatában, amelyben elutasította a Luganszki Népköztársaság elismerése érdekében benyújtott népszavazási kezdeményezést. 

A népszavazási kezdeményezést azért nem hagyta jóvá a Nemzeti Választási Bizottság, mert álláspontjuk szerint az államok elismerésének folyamatát kormányhatározat szabályozza, így az nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozó témakör. 

Mivel a katalán állam elismerésére benyújtott népszavazási kezdeményezést is hasonló indokkal utasították el, a Luganszkot illető kérdést már úgy tettem fel, hogy, megkerülve a vonatkozó kormányrendeletet, törvényben utasíttattam volna a külügyminisztert az elismerési folyamat elindítására, ami a külügyminiszter hatásköre. 

Erre a Nemzeti Választási Bizottság azt válaszolta, hogy ez a hatalmi ágak szétválasztásának elvét sértené, mivel a törvényhozói és végrehajtói hatalom szét van választva, és nincs az Országgyűlésnek közvetlenül alárendelt végrehajtó hatalmi ág. 

A Nemzeti Választási Bizottság attól is tart, hogy Luganszk elismerése megsértené az ukrán-magyar alapszerződést, amely kimondja, hogy a két ország elismeri egymás államhatárait.











Kapcsolódó:

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be egy oroszpárti Facebook csoport a Luganszki Népköztársaság elismeréséről (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Az ukrán-magyar alapszerződés felmondását és az ukrok Magyarországra való belépésének megtagadását szorgalmazom Szijjártónál (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése