2022. szeptember 8., csütörtök

Az ukrán-magyar alapszerződés felmondását és az ukrok Magyarországra való belépésének megtagadását szorgalmazom Szijjártónál


Tovább folytatja az ukrán fél a magyar-ukrán gúnyhatáron azt a gyakorlatot, miszerint csak ukrán útlevéllel enged átlépni Ukrajnába, ugyan erről semmilyen hivatalos információ nem jelent meg, ami azt engedi sejtetni, hogy inkább ilyen maffiaszerű, összebeszélős intézkedésről van szó, és nem papírra leírt, hivatalos jogi normáról, ami ugye nem állná ki a törvényesség próbáját.

Minderre tekintettel közérdekű bejelentésben fordultam Szijjártó Péter külügyminiszter úrhoz, amelyben erről a helyzetről tájékoztatom, és szorgalmazom, hogy a magyar fél hasonló intézkedéseket vezessen be az ukrán utazókkal szemben, azaz ne engedje őket magyar területre, csak magyar útlevéllel. 

Továbbá felhívom Szijjártó figyelmét, hogy az ukrán fél megsértette a Magyar Köztársaság és Ukrajna között a jószomszédság és az együttműködés alapjairól Kijevben, az 1991 évi december hó 6. napján aláírt Szerződés kihirdetéséről szóló 1995. évi XLV. tv. (ukrán-magyar alapszerződés) 17. cikkét, az ukrán fél messzemenően nem tartja be például az abban hivatkozott “Nyilatkozat a Magyar Köztársaság és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság együttműködésének elveiről a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása területén” elnevezésű nemzetközi jogi dokumentum  8, 9, 10 cikkeit. 

Teszi ezt az oktatási törvényével, a nyelvtörvényével és újabban az ukrán menekültek Kárpátaljára telepítésével, amivel az etnikai arányokat változtatja meg törvénytelenül. 

Mindezekre hivatkozva szorgalmazom az ukrán-magyar alapszerződés azonnali, egyoldalú felmondását. 



A közérdekű bejelentés online petíció formájában aláírható itt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése