2022. szeptember 13., kedd

Háromkúton járt Bajna - népszavazással lehetne eldönteni a vitatott település területi hovatartozását

A Székely Népi Egység elnöke, Bajna Levente ezúttal Háromkutat kereste fel, a Hargita és Neamț megye határán található csángó települést, amelynek magyarajkúlakói gyimesközéploki személyazonosságijuk van, azonban maga a település területileg a Neamț megyei Dămuc településhez tartozik közigazgatásilag, egy, a kommunizmusból örökölt határozat értelmében.

A videót megnézve álláspontom szerint egy lehetséges megoldás lenne a háromkutiak számára, ha első lépésként mindannyian átjelentkeznének Dămucba, ami a lakcímüket és a személyazonosságijukat illeti. 

Amennyiben egy jó nagy többséget alkotnak Dămuc település Háromkút településrészén, mint magyarajkú csángók, akik vissza akarnak kerülni Hargita megyéhez, úgy a népszavazásokról szóló 2000. évi 3 sz. tv. 13. cikk 2 pont értelmében akár a településrészen is kiírhatnának népszavazást, amelyen a településrész eldönti, hogy Dămuchoz vagy Gyimesközéplokhoz akarna tartozni. 

Amennyiben a népszavazás sikeres lenne, úgy Gyimesközéplokon is ki kellene írni egy népszavazást, hogy akarnak-e egyesülni Háromkúttal.

A két sikeres népszavazás alapján a két település teljesen törvényes keretek között tudna egyesülni.

Ehhez azonban jól átgondolt stratégia és a lakosok közötti együttműködés szükséges. 

Ha valamiért nem működik, még mindig vissza lehet iratkozni Gyimesközéplokra, ami a lakcímeket illeti, azaz az eredeti pozíció nem kerül veszélybe. 

Kapcsolódó:

LEGE nr. 3 din 22 februarie 2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului (legislatie.just.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése