2021. március 12., péntek

És ismét az Alkotmánybírósághoz fordulok, ezúttal a naményi Tesco kovidfasiszta, üzletből kitiltós felirata miatt

Újabb alkotmányjogi panaszt küldtem el az Alkotmánybíróságra, a panasz témája a Tesco áruházlánc vásárosnaményi üzletében található kiírás, amely arról tájékoztat, hogy a maszkot nem viselő személyeket nem szolgálják ki az áruházban. 


A kiírás miatt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmód Főigazgatóságához fordultam, azonban a hatóság elutasította a panaszomat, mivel álláspontjuk szerint a feliratra kormányrendelet kötelezi az üzletet, és jogszabály felülvizsgálatára nem terjed ki a hatáskörük, azt csupán az Alkotmánybíróság teheti meg. 

Mivel más jogorvoslati lehetőségem nem maradt, az Egyenlő Bánásmód Főigazgatóság is csak egy új, közigazgatási peres eljárást javasolt, egyenesen az Alkotmánybírósághoz fordultam alkotmányjogi panasszal. 

A panaszom alapját az az V. és XIII. Ker. Ügyészség határozata adta, amely kimondja, hogy a "maszk" egy ruhadarab. Hivatkozom tehát minden alkotmányos jogomra, úgymint vélemény, szólásszabadság, amely az öltözködés, mint egyéniségünk, szellemiségünk és gondolataink testi kifejeződése jogi alapját adja. 

Hivatkozom a hátrányos megkülönböztetés tilalmára is, mint alapjogra.

Hivatkozom arra is, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény tételesen tiltja az áruforgalmazásból való kizárást és erre vonatkozó feliratok elhelyezését, és hogy az álpandémiás kormányrendelet alacsonyabb rendű jogi norma, és nem lehet ellentétes törvénnyel. 

Valamint megállapítom, hogy azzal, hogy kizárja őket az áruforgalmazásból, a támadott kormányrendelet megfosztja a maszkot egészségügyi, vallási vagy politikai meggyőződésből elutasítók lakossági csoportját az alapvető élelemiszerhez és ruházathoz való hozzáféréstől, amely tételesen emberiesség elleni bűncselekmény.

 


















Kapcsolódó:

Az Alkotmánybíróságra mutogat az Egyenlő Bánásmód Főigazgatóság a kovidfasiszta teszkós felirat ügyében (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

A taláros testület hiánypótlásra szólított fel a gyülekezést betiltó kretén rendeletet megtámadó alkotmányjogi panaszom kapcsán (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése